Drie jaar cel voor zwakbegaafde Tieltenaar die kinderen lijfstraffen gaf en dochter misbruikte

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 54-jarige man uit Tielt heeft in de Brugse rechtbank drie jaar cel gekregen, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het zwaar mishandelen van zijn kinderen. Hij misbruikte ook zijn vijftienjarige dochter. Naast de celstraf is hij ook voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijt.

Het onderzoek naar de man ging begin december vorig jaar van start toen het Centrum voor Leerlingenbegeleiding bij het parket melding maakte van mogelijke kindermishandeling in het gezin. Het onderzoek wees uit dat vier van de vijf kinderen van de zwakbegaafde man geregeld lijfstraffen kregen. Ze werden in de kelder opgesloten of moesten urenlang in een hoek op de knieën zitten. Ze werden geschopt, geslagen en gebeten, wat soms resulteerde in een blauw oog of een bloedneus. Uit verhoor van de kinderen bleek dat hij dit telkens achter de rug van hun mama deed.

Uit de hand gelopen knuffels

Bij een van de kinderen ging de man nog een stap verder. Hij betastte zijn vijftienjarige dochter en verkrachtte haar met zijn vingers. Op 12 december werd de man in de boeien geslagen en sindsdien zit hij in de cel. Als veiligheidsmaatregel werden de kinderen bij de start van het onderzoek door de jeugdrechter in oriëntatiecentra geplaatst. Nu mogen ze tijdens de weekends naar hun moeder, die intussen de man verliet. Volgens de man zijn de aantijgingen zwaar overdreven. In zijn verhoor deed hij de fysieke straffen als zijn “opvoedingsstijl” en de aanrandingen waren volgens hem “uit de hand gelopen knuffels”. De man had dan ook de vrijspraak gevraagd.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier