Drie jaar cel voor reeks inbraken in West-Vlaanderen

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een Algerijn en twee Albanezen zijn door de correctionele rechtbank van Brugge veroordeeld voor een hele reeks woninginbraken. De Noord-Franse bende sloeg vooral toe in West-Vlaanderen, maar ook in Doornik en Moeskroen. Abdelkrim C. (33) kreeg drie jaar gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. Het openbaar ministerie had vier jaar effectief gevorderd.

Op 24 oktober 2015 werd de Algerijn uit Rijsel geklist na twee woninginbraken in Bredene. In zijn Peugeot werden de gestolen spullen aangetroffen. Het onderzoek bracht aan het licht dat C. in totaal voor elf inbraken en acht pogingen tot inbraak in aanmerking kwam. De bende sloeg onder andere toe in Oostende, Kortrijk, Menen en Doornik. De beklaagde legde uit dat hij enkel optrad als chauffeur van de echte inbrekers. Per rit kreeg hij naar eigen zeggen meestal slechts 50 of 60 euro. De Algerijn werd al na vier maanden voorhechtenis onder voorwaarden vrijgelaten.

Gerald S. (30), die pas in mei 2017 werd aangehouden, kon aan het dossier gelinkt worden door zijn DNA. In de zomer van 2014 had de Albanees immers zijn hand verwond bij een inbraak in Wevelgem. S. werd veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Een andere Albanees was enkel betrokken bij een diefstal in Moorslede en kreeg bij verstek zes maanden effectieve gevangenisstraf. Abdelkrim C. wees nog een andere man als verdachte aan, maar die inbreker kon nooit geïdentificeerd worden.

De verdediging hekelde vooral de strenge vordering van het openbaar ministerie. De advocaten verwezen daarbij onder andere naar het blanco strafblad van hun cliënten. “Men springt van de vloer direct op de zolder, elke vorm van nuancering is weg“, aldus meester Yen Buytaert. De verdediging drong met succes aan op een straf met uitstel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier