Drie Indiërs gedagvaard voor binnendringen van haven Zeebrugge

Redactie KW

In de haven van Zeebrugge zijn woensdag drie vluchtelingen van Indiase origine opgepakt. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De verdachten worden gedagvaard voor het binnendringen van de haven.

Door de vluchtelingencrisis proberen illegalen steeds vaker om via de haven van Zeebrugge in het Verenigd Koninkrijk te geraken. Tot voor kort kon het binnendringen van de haven enkel bestraft worden door de daders te vervolgen voor hun illegaal verblijf in ons land. Sinds midden juni is er een nieuwe wet in werking die het binnendringen in een havenfaciliteit ook strafbaar maakt. Hierop staat bij verzwarende omstandigheden een maximumstraf van één jaar effectief en een geldboete tot 6.000 euro.

De Indiërs van 19, 22 en 24 jaar waren niet aan hun proefstuk toe. Ze werden in het verleden al meermaals in de haven van Zeebrugge aangetroffen. Voor deze nieuwe indringing zullen ze zich, net als heel wat andere vluchtelingen, in het najaar voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Woensdagochtend kregen twee Iraniërs de twijfelachtige eer om als eersten voor dergelijke feiten voor de strafrechter te verschijnen. Het openbaar ministerie vorderde een effectieve celstraf van zes maanden, de rechter doet uitspraak op 28 juli.

(Belga – GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier