Drie beklaagden riskeren 37 maanden cel voor smokkel van tien illegalen

Redactie KW

Drie beklaagden hebben zich woensdag voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden in een zaak van mensensmokkel langs de E40 in Jabbeke. In minder dan twee minuten tijd werden tien illegalen in een vrachtwagen verstopt.

Op 12 augustus 2013 werden langs de dienstweg van de snelwegparking in Jabbeke tien vluchtelingen op een vrachtwagen geplaatst. Onder de vluchtelingen bevonden zich een hoogzwangere vrouw en een 4-jarig kind. Uit het onderzoek bleek dat in de vrachtwagen bewust ruimte was gecreëerd om mensen te kunnen verstoppen. Volgens het OM gaat het duidelijk om een goed georganiseerde bende.

Geen geschikte lading voor vluchtelingenvervoer

De Griek Niko G. gaf toe dat hij de illegalen met zijn wagen naar de parking voerde. De man verklaarde dat hij in geldnood zat toen hij in zijn thuisstad Londen door een smokkelaar benaderd werd. Zijn advocaat Frédéric Thiebaut vroeg om rekening te houden met zijn blanco strafblad en stelde een straf met uitstel voor. Ook vrachtwagenchauffeur Ozkan I. bekende zijn aandeel in de feiten. De Turkse Nederlander verklaarde dat hij moest invallen voor zijn collega Erkan M., die niet de geschikte lading had om die nacht vluchtelingen te vervoeren. M. ontkent echter elke betrokkenheid. Volgens de Bulgaar probeert zijn ex-collega immers gewoon de schuld op hem af te schuiven.

Het parket vorderde 60.000 euro boete en een celstraf van 37 maanden, waarvan 25 effectief. Vonnis op 18 maart.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier