Dossier rond boot met anderhalve ton cocaïne in Zeebrugge opnieuw uitgesteld

Redactie KW

Het proces over een boot met anderhalve ton cocaïne zal op 26 november echt van start gaan voor de correctionele rechtbank van Brugge. De drugs werden in juni 2017 aangetroffen en hebben een straatwaarde van 225 miljoen euro. De advocaten van de twaalf beklaagden pleiten op 10 en 11 december.

De drugsvangst kaderde in een lopend gerechtelijk onderzoek naar een drugstrafiek vanuit Zuid-Amerika. In dat onderzoek hielden de speurders een hele tijd een vissersboot aan de Hendrik Baelskaai in Oostende in de gaten. Na de inbeslagname werd de Bounty 2 in Zeebrugge grondig onderzocht door de politie. Anderhalve ton onversneden cocaïne bleek verstopt te zitten in een soort dubbele bodem.

De Nederlander M.V.R. en Oostendenaar N.H. worden ervan verdacht de leiders te zijn van de bende. De kopstukken werden eind juni 2017 aangehouden en zitten nog steeds in de cel. Ook twee andere Nederlandse verdachten zitten nog steeds in de cel. Het gaat onder andere om H.V.D.H. die met de Bounty 2 van Kaapverdië naar Oostende heeft gevaren. In totaal moeten acht Nederlanders, twee Polen en twee Oostendenaars zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden.

Het was lange tijd onduidelijk wanneer de zaak kon worden gepleit. Een betrokken vzw ging immers in beroep en zelfs in cassatie tegen de gedeeltelijke buitenvervolgstelling van een failliete bvba. Het hof van cassatie zou op 13 november uitspraak doen, waardoor nu toch de pleitdata bepaald konden worden. Procureur Fien Maddens zal op 26 november in de namiddag haar requisitoir houden. In de namiddag van 10 december en op 11 december komt dan de verdediging aan het woord.

Door het aanslepen van het dossier vroegen meerdere beklaagden om hun vrijlating. M.V.R. werd twee weken geleden al onder voorwaarden vrijgelaten, maar het parket ging in beroep tegen die beslissing. Maandag besliste de rechtbank dat N.H. onder elektronisch toezicht en P.R. op borg ook de gevangenis mochten verlaten. Het parket ging opnieuw in beroep, waardoor de hoofdverdachten voorlopig toch in de cel blijven.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier