Doortrapte oplichtster loog onder meer over de dood van haar eigen moeder

Redactie KW

Het openbaar ministerie eist vier jaar effectieve celstraf voor een 49-jarige vrouw die het Brugse vastgoedkantoor Stubbe-Denoo in de Smedenstraat liefst 250.000 euro lichter maakte.

Maria R. liep in het verleden al veroordelingen op en heeft volgens haar advocaat een ziekelijke neiging om mensen op te lichten. Maria R. kwam in november 2013 in dienst als boekhoudkundig medewerkster in het kantoor, dat toen nog optrad als syndicus voor een dertigtal appartementsgebouwen.

Met het geld reed ze rond in een dure Mercedes of ze gaf het uit aan kledij en restaurantbezoeken

Anderhalf jaar lang maakte ze van haar positie misbruik om de rekeningnummers op de facturen voor de herstellingen en schilderwerken in de appartementsgebouwen te vervalsen zodat het geld op haar eigen rekening terechtkwam. Op die manier wist ze liefst 250.000 euro in eigen zak te steken. Met het geld reed ze rond in een dure Mercedes of ze gaf het uit aan kledij en restaurantbezoeken.

Toen de praktijken in juni 2015 uiteindelijk aan het licht kwamen werd Maria R. ontslagen. R. verdween vervolgens een tijdje van de radar maar in juni 2016 werd ze opgepakt en sindsdien zit ze in de cel. “Mijn cliënte heeft de ziekelijke neiging om mensen op te lichten”, stelde advocaat Stijn Leliaert woensdag in de Brugse rechtbank. “Omdat de zaakvoerster zo vaak afwezig was kreeg mijn cliënte alle ruimte om de feiten te plegen. De kat werd als het ware bij de melk gezet, waarmee ik de feiten absoluut niet wil goedpraten.”

Volgens Leliaert deelde R. ook grote geldsommen uit. “Ze wou geliefd zijn en trakteerde met dat geld bijvoorbeeld ook haar eigen collega’s als ze iets gingen eten.” Leliaert stelde een voorwaardelijke straf voor. “Als ze een effectieve celstraf krijgt komt ze over enkele maanden vrij want ze zit al een jaar in voorhechtenis. Zij zou veel meer gebaat zijn met een psychologische behandeling.”

De opgelichte zaakvoerster Marianne Stubbe (47) betaalde de 250.000 euro aan onbetaalde facturen uit eigen zak terug en stelde zich burgerlijke partij in de zaak. “Die vrouw verrichtte aanvankelijk uitstekend werk en genoot mijn volste vertrouwen“, zucht ze. “Het klopt zeker niet dat ik zo vaak afwezig was of nonchalant met de zaken omging. Er waren in die periode diverse controles geweest maar niemand heeft ooit iets gemerkt. Tot ik uiteindelijk zélf het bedrog ontdekte.”

Volgens Marianne Stubbe grensde de listigheid van R. aan het onwaarschijnlijke. “Ze loog zelfs ooit dat haar moeder dood was en ze kreeg hiervoor enkele dagen verlof. Naar de begrafenis mocht ik niet gaat want dat was zogezegd in intieme kring. Wellicht moest ze op die dagen in de rechtbank zijn, maar dat mocht ik uiteraard niet weten.” Maria R. was in het vastgoedkantoor lang niet aan haar proefstuk toe. Ze werd in Brussel al twee keer veroordeeld voor oplichting. En in de Brugse rechtbank werd ze in juni 2012 tot een jaar effectieve celstraf veroordeeld voor grootschalige oplichting met ongedekte cheques. Desondanks zit ze momenteel aan de kassa van het winkeltje in de gevangenis van Gent. De rechter velt op 10 mei een vonnis.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier