Doodstrijd Kimberley Courtens duurde volgens deskundige zeker 20 tot 30 seconden

Redactie KW

Op het assisenproces tegen Kenny Terryn (24) is maandag wetsdokter Werner Jacobs aan het woord gekomen.

Volgens de deskundige stierf Kimberley Courtens (20) door wurging. Daarnaast merkte professor Jacobs op dat het slachtoffer inderdaad snel bewusteloos was, aangezien ze geen afweerletsels had.

In de nacht van 12 op 13 september werd het lichaam van Kimberley Courtens aangetroffen in een gracht in Hooglede. “Bij een eerste onderzoek bleek dat de doodsoorzaak moest worden gezocht in de vorm van mechanische geweldinwerking op de hals. Daarvoor verwijs ik naar de puntbloedingen in de oogleden en de oogbindvliezen”, aldus de wetsdokter. De autopsie bracht vooral bloeduitstortingen in de hals aan het licht. Het slachtoffer had ook een buil op haar voorhoofd. “Er waren ook kleine bloedingen in het strottenhoofd. Ik kwam tot de conclusie dat er volgens mij sprake was van een manuele wurging.”

Tijdens de reconstructie toonde Terryn hoe de feiten zich volgens hem hebben afgespeeld. “Hij zou haar met beide handen bij de keel hebben genomen. Na enkele seconden is het slachtoffer op de grond gevallen. Dan is hij naar eigen zeggen twee minuten blijven duwen. Die versie kan in essentie kloppen. Het feit dat ze geen afweerletsels had, is ook compatibel met zijn verhaal.”

Eén procent van de mensen valt bij een wurging na twee of drie seconden dood

De verdediging vroeg zich af of het slachtoffer na die eerste seconden al overleden was. “Eén procent van de mensen valt bij een wurging na twee of drie seconden dood. Bij wurging sterf je eigenlijk door een uitgelokte hartstilstand.” Bij Kimberley Courtens duurde de doodstrijd volgens de deskundige zeker 20 tot 30 seconden. “Er zat namelijk nog vocht in de longen. Het bewustzijnsverlies treedt wel sowieso binnen de 10 seconden op.”

Eerder in de namiddag getuigden de speurders over het aantreffen van het lijk. “Hij wilde per se zelf de plaats aanduiden, want hij kende de straatnaam niet. We zijn dan die nacht nog naar Hooglede gereden”, aldus Dany Ververken. De vindplaats bevond zich op een tiental minuten rijden van hun appartement. “Hij was zeer rustig en kon de weg goed uitleggen. De hele rit zag ik geen uiterlijke tekenen van emotie. Hij vroeg enkel aan zijn advocaat of hij naar de gevangenis in Brugge zou gaan. Blijkbaar had hij gehoord dat de sfeer daar gemoedelijker is dan in Ieper“, vertelde Silke Rogge.

Het afstappingsteam stelde vast dat Kenny Terryn het lichaam had proberen te verbergen. “We zagen een verhoging met graszoden en merkten ook dat er gras was afgetrokken. Eerst vonden we een witblauwe ballerinaschoen en daarna ook het lichaam.”

In het appartementen van de betrokkenen wees niets op een vechtpartij. “Het was een heel ordelijk appartement. Er lag wel overal haar van het slachtoffer, maar er waren geen sporen van geweldpleging. We vonden wel medicatie en veel kleine briefjes met liefdesbetuigingen

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier