Doodslag op het Hazegras in Oostende voor assisen

Nadia Lorenzetti. © Foto Belga
Jean Pierre Terryn

De Fransman Victor Deveycx moet zich voor doodslag op zijn jongere landgenoot Maxence Thooris op de wijk Hazegras in Oostende vanaf vrijdag 25 november verantwoorden voor het West-Vlaams assisenhof.

Vandaag greep de preliminaire zitting in het Brugse gerechtshof plaats. Voorzitter Willem De Pauw maakte er de nodige afspraken met openbaar aanklager Serge Malefason, de verdediging en de burgerlijke partijen met oog op het assisendebat. De beklaagde Victor Deveycx (27 ) werd overgebracht van zijn cel in Brugge naar het gerechtshof en woonde er met steun van een tolk Frans de korte zitting bij.

Niemand van de betrokken partijen had opmerkingen of bezwaren en ging akkoord met de volgorde van de getuigen. Op de getuigenlijst staan 54 personen vermeld.

Prostituee

De feiten gaan terug naar de nacht van 5 op 6 september 2014 op de wijk Hazegras in Oostende. De groep van Victor Deveycx botste er op de vriendenkring van Maxence Thooris. Sommigen hadden elkaar al in het uitgaansleven in Duinkerke ontmoet. Deveycx en Thooris zijn eveneens afkomstig van deze Noord-Franse kuststad, maar kenden elkaar dan weer niet. De ene groep maakte een opmerking over het vermeend bezoek aan een prostituiee door een van de mannen uit de andere groep. Er volgde een handgemeen.

De jonge Fransman werd geschopt en geslagen en voor dood achtergelaten

Zo kreeg Marvin Valcke uit de groep van Thooris een kopstoot van Victor Deveycx. Daarop nam Maxence Thooris het op voor zijn vriend. Victor Deveycx keerde zich nu helemaal tegen Thooris. Hij diende zijn 19-jarige landgenoot zware vuistslagen en schoppen toe. Het slachtoffer werd voor dood achtergelaten. Een getuige zag alles gebeuren en verwittigde de hulpdiensten.

Bezweken

Victor Deveycx kon samen met drie vrienden weggevluchten, maar werd even later onderschept door de politie. Maxence Thooris bezweek aan zijn verwondingen een paar dagen later in het ziekenhuis in Oostende.

Zowel de dader, als het slachtoffer zijn geen onbekenden voor het gerecht. Deveycx werd in zijn land veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan 21 maanden met uitstel. Hij had tijdens een wraakactie een landgenoot met een honkbalknuppel toegetakeld. Het slachtoffer zat een week voor de feiten nog in de cel. De jongeman behoorde tot een inbrekerbende die verschillende inbraken pleegde aan onze kust.

De beklaagde wordt tijdens het proces verdedigd door Kris Vincke en Melanie Sevenant. De burgerlijke partijen worden waargenomen door Nadia Lorenzetti en Annelies Welvaert voor Sylvie Missue, de moeder van het slachtoffer en zijn broer en door Daphné Florequin voor zijn oma.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier