Doodrijder Jens Vanderheeren wilde schuld van zich afschuiven

De nabestaanden en heel wat vrienden van Jens vroegen na de zitting nog nadere uitleg aan de advocaat van het slachtoffer © JPT
Philippe Verhaest

De politierechter in Kortrijk boog zich voor de tweede keer over het zware verkeersongeval waarbij Jens Vanderheeren (25) om het leven kwam. Opvallend: aanrijder Steven H. (29) uit Tielt, die onder invloed van drank en drugs was, wilde net na het ongeval doen uitschijnen dat hij niet achter het stuur zat.

Het fatale verkeersongeval vond zaterdagochtend 10 oktober 2015 plaats op de Randweg in Meulebeke. Jens ‘Jenske’ Vanderheeren (25) vertrok van bij zijn vriendin Eliene Verbrugge in Pittem om aan zijn dagtaak als zelfstandig lasser te beginnen, maar iets na 7 uur raakte hij in een zware verkeersongeval betrokken.

Wijlen Jens Vanderheeren.
Wijlen Jens Vanderheeren.© GF

Steven H. (29) uit Tielt reed met zijn BMW richting zijn thuisstad en week van zijn rijvak af. Hij botste frontaal op de bestelwagen van Jens, die ter plekke aan zijn verwondingen overleed.

‘Geen chauffeur’

Tijdens de zitting kwam aan het licht dat Steven H. net na het ongeval heeft geprobeerd om alle verantwoordelijkheid van zich af te schuiven. Tegen een getuige, die hem hielp het wrak te verlaten, zei hij immers dat hij niet de chauffeur, maar de passagier was. De getuige verklaarde echter dat hij Steven H. vanop de zetel van de chauffeur uit de auto had gehaald en dus wel degelijk achter het stuur moet gezeten hebben. Iets wat Steven H. in latere verhoren ook toegaf.

Moeder Catherine Vroman: “Die aanrijder voelt nog geen tiende van het leed dat wij meemaken”

De politierechter tilde zwaar erg zwaar aan die houding. “Je beseft toch dat je zo de nabestaanden van Jens nog een tweede keer hard kwetst ?”, klonk het. “Door jouw rijgedrag is Jens er niet meer en je wilde aanvankelijk ook alle verantwoordelijkheid van je afschuiven.” Uit onderzoek bleek ook dat Steven H. 1,69 promille in zijn bloed had en onder invloed was van onder andere cocaïne. Hij reed ook 86 kilometer per uur op de Randweg, terwijl de limiet op 50 ligt.

Schadevergoedingen

De advocaten van de nabestaanden van Jens – zijn ouders, vriendin en zus – vroegen al enkele schadevergoedingen en provisies: 25.000 voorschot voor Jens’ vriendin Eliene – het volledige bedrag moet nog berekend worden -, 10.000 euro provisie voor de ouders en 50.000 euro schadevergoeding per ouder en voor alle leden van het gezin van Jens’ zus 1 euro morele schadevergoeding. Net over dat laatste viel de advocaat van de verzekeringsinstelling van de beklaagde. “Omdat de genegenheidsband nog niet bewezen is”, was de argumentatie. Iets wat door de raadsmensen van Jens’ familie als ‘er ver over’ bestempeld werd.

De klap op de Randweg in Meulebeke was ongenadig hard. Jens Vanderheeren overleed op weg naar het ziekenhuis.
De klap op de Randweg in Meulebeke was ongenadig hard. Jens Vanderheeren overleed op weg naar het ziekenhuis.© Foto a-NS

Beklaagde Steven H. sloot de zitting af door zelf zijn spijt uit te drukken tegenover de familie en vele aanwezige vrienden van Jens Vanderheeren. “Dit was emotioneel erg zwaar voor ons”, aldus Jens’ moeder Catherine Vroman. “Het was de eerste keer dat we de aanrijding van onze zoon zagen en hij kon nog niet eens in onze ogen kijken. Hij voelt nog geen tiende van het leed dat wij meemaken.”

De zitting wordt voortgezet op donderdag 14 april.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier