“Dokter Gyselbrecht had voor assisen kunnen staan”

Een beeld van procureurs Céline D'Havé en Fien Maddens op de inleidende zitting van 9 maart 2017. © a-BP
Laurens Kindt

Op het proces over de Kasteelmoord zal het openbaar ministerie donderdag haar visie over de zaak uiteendoen. Procureurs Céline D’Havé en Fien Maddens doen dat aan de hand van een powerpointpresentatie, waarin ook foto’s, video- en audiobestanden worden gebruikt uit het dossier.

Procureur Céline D’Havé nam als eerste het woord. “Eindelijk staan we hier, maar we hadden hier al langer kunnen staan, misschien zelfs voor het hof van assisen. Maar de verdediging van André Gyselbrecht heeft daar anders over beslist: zij hebben lang ontkend en een moddercampagne gevoerd, tegen de speurders, de rechters, het parket, de familie Saelens, de medeverdachten. Iedereen heeft ervan gehad. Dit onderzoek heeft veel tijd en geld gekost. Maar de speurders hebben doorgezet en de waarheid achter de leugens van André blootgelegd. We zijn fier als openbaar ministerie op het schitterende onderzoek van de speurders, vervat in 66.000 pagina’s. Een fier en dus geen corrupt openbaar ministerie. Dat niets in de doofpot steekt en geen kinderporno op de computer van Stijn Saelens heeft gewist. Dat openbaar ministerie neemt u vandaag mee door het dossier.”

Dit onderzoek heeft veel tijd en geld gekost – procureur Céline D’Havé

Daarop schetste procureur D’Havé in vogelvlucht het dossier, vanaf dag één. Ze laat daarbij het telefoongesprek horen dat Elisabeth voerde met de hulpdiensten, meteen nadat ze thuis was gekomen in kasteel Carpentier en daar een grote plas bloed had gevonden. De vrouw is duidelijk in paniek.

Videobeelden van het verhoor van André Gyselbrecht

Ook een telefoongesprek tussen Elisabeth en haar broer Peter Gyselbrecht wordt afgespeeld. Daarin smeekt Elisabeth aan haar broer om haar te zeggen waar Stijn is. “Heel mijn leven en dat van mijn kindjes is om zeep als Stijn weg is. Zeg het, Peter, zeg het!”, klinkt het.

Peter Gyselbrecht antwoordt dat hij van niets weet. “Ik weet het niet, ik heb daar niets mee te zien”, zegt de man, die later door het gerecht ook buiten vervolging gesteld is. Even later toont de procureur videobeelden van het verhoor van André Gyselbrecht bij toenmalig onderzoeksrechter Paul Gevaert op 16 februari 2012. Op dat moment was het lichaam van Stijn Saelens nog niet gevonden. Op de beelden ziet iedereen hoe André Gyselbrecht ontkent ook maar iets met de feiten te maken heeft. “Echt waar, ik zweer het. Ik vind het verschrikkelijk, ik zit hier. Ik heb dat niet verdiend. Ik zou niet weten hoe ik jullie op weg zou kunnen helpen. Welk belang zou ik hierbij hebben? Is Stijn trouwens al uitgekomen?”, informeert de dorpsdokter met een uitgestreken gezicht. De onderzoeksrechter reageert pienter. “Ik ben ervan overtuigd dat ik hier met een persoon zit te praten die mij minstens een deel van de oplossing kan bieden. Weet je wat ik bedoel?”, zegt onderzoeksrechter Gevaert. “Het is voor mij ook een raadsel. Ik ben hier de dupe van”, antwoordt Gyselbrecht.

“Ik hoop dat ze Stijn snel vinden en dat hij nog leeft” – Pierre Serry

Die dag wordt ook Pierre Serry verhoord. “Ik hoop dat ze Stijn snel vinden en dat hij nog leeft”, zegt de man. Op datzelfde moment merkt de Cel Vermiste Personen dat een put, die ze eerder gezien hadden op het terrein van Pierre Serry in Maria-Aalter, helemaal dichtgegooid is en dat er bomen over gelegd. Een dag later, op 17 februari 2012, wordt het lichaam van Stijn daar gevonden. Even later belt Elisabeth Gyselbrecht met haar moeder Monique Van Poecke, de vrouw van André. “Njeek, Liesbetje, ik wist daar niet van. Dat is toch heel geschift. Dat kan toch niet, dat is papa niet”, zegt de vrouw aan haar dochter.

Politieke carrière kwijt

“Maar mama toch, Stijn is gevonden op het terrein van Pierre Serry, die maandag en dinsdag bij jullie zat. Voor de politie is het duidelijk: Pierre is de uitvoerder en papa en Peter zijn de opdrachtgevers. Ik ga niet zeggen waar ik ben. Je gaat mij nooit meer terugzien. De kindjes ook niet. Heel mijn leven en dat van mijn kindjes is kapot. Dat van iedereen in de familie: Hannes is ook zijn politieke carrière kwijt”, antwoordt Elisabeth. “Maar het is nog niet bewezen dat het van papa of Peter is”, probeert de moeder nog. “Mama toch, waarom gunnen jullie ons dat eigenlijk niet? We waren content toope. Het ging goed met ons. Ik denk dat je nu eens je ogen moet opendoen, mama!”, roept Elisabeth, waarna ze inhaakt.

De procureur belicht nu de manier waarop Nederlanders Evert de Clercq, Roy Larmit en de overleden huurmoordenaar Ronnie Van Bommel in het verhaal kwamen en gearresteerd werden.