Dodelijke val in café was “rampzalig ongeluk” volgens cafébaas

Cafébaas Giovanni Vanhaerens van Fifty Seven gaf een dronken klant een duw, die tegen een Roemeen struikelde, die op zijn beurt viel en wat later overleed aan zijn verwondingen. © MV
Redactie KW

De zaakvoerder van het populaire jongerencafé Café 57 in de Stationsstraat in Torhout moest zich dinsdag voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor de dodelijke valpartij van een Roemeense stamgast in 2015. “Het was een rampzalig ongeluk”, stelt hij.

Op 25 oktober 2015 raakte aan de toog van Café 57 in de Stationsstraat in Torhout een klant zwaar boven zijn theewater. Zaakvoerder Giovanni Vanhaerens (37) liet de man aanvankelijk begaan maar toen hij een andere klant begon lastig te vallen zette de cafébaas hem kordaat aan de deur.

Omdat de dronken man tot twee keer toe de zaak opnieuw wou betreden gaf Giovanni hem een duw. Door een speling van het lot vloog de dronken man tegen een andere klant, een 48-jarige Roemeen die voor enkele maanden in België kwam werken. Die kwam met zijn hoofd tegen de stoeprand terecht en verloor het bewustzijn.

Hersenbloeding

Vanhaerens ontfermde zich meteen over de man en belde de hulpdiensten. Maar door een hersenbloeding belandde de Roemeen in een diepe coma en overleed een paar dagen later. Het parket besliste om de cafébaas te vervolgen voor opzettelijke slagen en verwondingen aan de dronken klant én aan de Roemeen.

“De duw aan de dronken klant was opzettelijk dus is ook wat volgde opzettelijk,” redeneerde de procureur, die toepassing vroeg van de strafwet. Luc Arnou, de advocaat van Vanhaerens, was het daar niet mee eens. “Mijn cliënt heeft het dodelijke slachtoffer met geen vinger aangeraakt,” stelde hij. “Hier is enkel de vrijspraak op haar plaats.”

“Rampzalig ongeval”

Ook voor de duw aan de dronken klant vroeg Arnou de vrijspraak. Giovanni Vanhaerens richtte zich tot de rechter en benadrukte hoezeer hij werd aangegrepen door wat er voor de deur van zijn zaak gebeurde. “Ik kende het slachtoffer want ik had al eens een partijtje biljart gespeeld met hem in mijn zaak. Na de feiten contacteerde de politie zijn familieleden in Roemenië. Ze stemden in met een ontmoeting in het Torhoutse politiekantoor waar ik hen het hele verhaal heb gedaan. Ik had zelfs opgezocht hoe je ‘innige deelneming’ zegt in het Roemeens. Achteraf heb ik hen nog uitgenodigd voor een koffie in mijn zaak. Daar heeft de weduwe mij omhelsd. Ze zag in dat dit een rampzalig ongeval was. Dat was voor mij zeer belangrijk. Ik heb dit immers nooit gewild.”

Zonder pardon buiten

Niettemin stelden heel wat nabestaanden van de Roemeen zich burgerlijke partij. Ook de weduwe eist 12.500 euro, onder meer voor de kosten van de repatriëring. Omdat de feiten als opzettelijk worden bestempeld weigert de verzekeringsmaatschappij tussenbeide te komen. Volgens de advocaat van de verzekering had Vanhaerens onmiddellijk de politie moeten bellen in plaats van de dronken klant zélf aan de deur te zetten.

Maar Luc Arnou betwistte dat. “In die visie mag geen enkele portier nog een klant op straat zetten,” meende hij. Vanhaerens handhaaft naar eigen zeggen liever zelf de orde in zijn zaak. “Ik run mijn café al twaalf jaar en werk zelden met buitenwippers,” zegt hij. “Ik heb gezag in mijn café en wie voor problemen zorgt zet ik zonder pardon buiten.” Vonnis op 20 maart.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier