Dochter van ex : “Hij trok mijn moeder aan haar haar van de keuken tot in de slaapkamer”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Gino Declercq (50) hebben de ex-echtgenotes van de beschuldigde hun getuigenis afgelegd.

Hilde Neirinck vertelde hoe de Waregemnaar haar bij de keel greep, als hij kwaad werd. Alcohol speelde een grote rol bij dat huiselijk geweld.

Gino Declercq leerde zijn eerste echtgenote kennen in een café in Harelbeke. “Maar hij dronk toen geen alcohol, want hij was bij de AA (Anonieme Alcoholisten). Op café dronk hij altijd Ice Tea“, aldus Severine Delrue. De beschuldigde deelde ook nooit klappen uit aan zijn partner en hun zoon. “Het was ook een ‘dulle’ werker. Het is pas bij Hilde Neirinck misgelopen, want dan begon hij terug te drinken.”

Zijn nieuwe vrouw heeft hem terug in de drank gejaagd“, bevestigde de zus van Severine Delrue. “Ik weet wel dat hij haar sloeg. Op een communie heb ik haar eens gezien met een blauw oog.” Zelf had Christine Delrue geen negatieve ervaringen met de beschuldigde. “Ik heb goede herinneringen aan hem. Hij was rustig, kalm en verzorgd. In het huishouden was hij een pietje precies. Hij had de ‘kuisziekte’.”

Ik heb aangifte gedaan van die slagen en ben meerdere keren gevlucht naar de buren

Na een jaar of twee begon Declercq tijdens zijn huwelijk met Hilde Neirinck toch terug te drinken. “Ik dronk toen ook graag een pintje, ja. Ik heb hem wel gezegd dat hij terug eentje mocht drinken, maar het is tenslotte aan hemzelf.” Onder invloed van alcohol veranderde de beschuldigde in een agressieve en impulsieve man. “Ik heb aangifte gedaan van die slagen en ben meerdere keren gevlucht naar de buren. De laatste drie jaar waren een hel met hem. Op de eerste communie van zijn zoon moest ik een zonnebril aandoen om mijn blauw oog te verbergen.”

In dronken toestand dwong hij zijn toenmalige vrouw om seks met hem te hebben. “Hoe meer ik tegensputterde, hoe meer slagen ik kreeg. Hij smeet me uit bed en stampte me. Hij heeft me eens bewusteloos geslagen met een geldkoffertje. Hij nam me altijd bij de keel vast, als hij kwaad was. Die keer was hij echt aan het wurgen. Ik kon uit zijn greep geraken en vluchten.”

Ook de kinderen van Hilde Neirinck deelden in de klappen. “Ik heb nooit gezien dat hij mijn moeder sloeg, wel dat hij haar een keer naar de keel greep. Hij heeft mij ook één keer in een wurggreep genomen, maar ik kon vluchten”, aldus Kim Rigolle. De getuige stelde vast dat de beschuldigde voortdurend ruzie maakte met haar moeder.

Dat werd vooral erger en erger, omdat hij altijd dronken was“, vertelde haar broer Sven. “In het begin was dat alleen in het weekend, maar door zijn drankmisbruik verloor hij ook zijn werk. De laatste jaren was hij meer zat dan nuchter.” De jongeman sloot zich zelfs op in zijn kamer. “Hij trachtte toch binnen te geraken en heeft eens alles via mijn venster naar buiten gesmeten. Ik heb regelmatig klop gekregen van hem, ook als ik hen uit elkaar probeerde te houden. Hij heeft mijn moeder eens aan haar haar van de keuken tot in de slaapkamer getrokken.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier