DNA gevonden van moordenaar Sofie Muylle

21/04/17 om 10:08 - Bijgewerkt om 10:08

De politie heeft een nieuw spoor in het onderzoek naar de moord op Sofie Muylle. De speurders beschikken over een perfect DNA-profiel dat ze aan de dader toeschrijven. Al vijftien verdachten zijn inmiddels bij de politie uitgenodigd om hun DNA te laten vergelijken, maar dat leverde nog geen match op.

DNA gevonden van moordenaar Sofie Muylle

Het lichaam van Sofie Muylle (27) uit Roeselare werd teruggevonden op 22 januari op het strand van Knokke. Ze lag er verstopt onder het staketsel van het terras van een restaurant. De jongedame was verstikt, maar niet verkracht. Van een mogelijke daders was er geen spoor. Tot nu. Want net drie maanden na de moord zijn speurders erin geslaagd om een DNA-spoor te ontleden dat zich op de arm van het vermoorde meisje bevond. Het gaat om een duidelijk spoor, waardoor een zeker profiel van een man kon samengesteld worden.

Verdacht gedrag

De identificatie van het DNA-spoor heeft de zaak nu in een stroomversnelling gebracht. Al vijftien verdachten zijn uitgenodigd geweest om hun DNA af te staan, zodat het kon vergeleken worden met het nieuwe spoor. Toen één van die verdachten vorige vrijdag medewerking weigerde, dachten de speurders dat ze de dader hadden. Dat bleek niet het geval. Een huiszoeking bij de man leverde niks op en een gedwongen DNA-afgifte toonde uiteindelijk aan dat de betrokkene - ondanks zijn verdacht gedrag - niks met de zaak te maken heeft. Ook de veertien andere DNA-afgiftes bleken negatief.

Dubbelleven?

Speurders trachten nu uit te vissen met wie Sofie contact had in de dagen en uren voor de moord. Geen evidente klus, want ze had maar liefst vier gsm-toestellen en in totaal 4.000 contacten, onder andere mensen uit Italië, Albanië en Rusland. Het doet vermoeden dat ze er mogelijk een dubbelleven had. Gezien die mogelijke link naar het buitenland proberen de speurders ook alle buitenlanders te vinden die op dat moment in de omgeving aan het werk waren. Daartoe werden ook alle ziekenhuizen bevraagd. Mogelijk raakte de dader gewond tijdens de schermutseling.

Blauwe jas

De speurders zijn er ondertussen quasi zeker van dat de dader de man met de blauwe jas is. Die kerel hing urenlang rond op de moordplek, zo blijkt uit beelden van beveiligingscamera's uit de omgeving. Hij deed alsof hij telefoneerde en zocht iets op het strand, zo bleek uit het opsporingsbericht. Op de avond van haar verdwijning waren Sofie en haar vriend na een kort bezoekje aan het casino een glas gaan drinken in het naastgelegen café KZ Piano Bar. Daar verdween de jonge vrouw om vier uur 's ochtends. Volgens haar vriend ging ze een luchtje scheppen. Ze hadden die avond al wat glazen op. De jongeman bleef in het café en werd later door de barhoudster naar het station gebracht. Hij verwittigde zelf de politie over de verdwijning van zijn vriendin.

Europese DNA-databank

De vriend die ooit door het gerecht verdacht werd, heeft een waterdicht alibi. Hoewel het onderzoek nu weer vaart krijgt, hopen speurders straks toch vooral op de Europese DNA-databank om de zaak helemaal op te lossen. Die databank met honderdduizenden profielen van misdadigers wordt binnenkort in gebruik genomen en de zaak van Sofie zou één van de eersten zijn die gebruikt maakt van de lijst. Gezien de vele buitenlandse contacten van Sofie is het niet ondenkbaar dat de moordenaar in de databank zit.

(TLG)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!