Directrice die centen van school voor privé-aankopen gebruikte, riskeert celstraf en boete

Redactie KW

Ook de administratief bediende van de school hangt een celstraf van 7 maanden en een boete van 600 euro boven het hoofd.

De geschorste directrice van basisschool Springeling in Wielsbeke riskeert 14 maanden celstraf met uitstel en 3.000 euro boete. Ook de administratief bediende van de school hangt een celstraf van 7 maanden en een boete van 600 euro boven het hoofd. De twee zouden jarenlang gesjoemeld hebben met geld van de school.

De zaak barstte eind 2014 los toen na een belastingcontrole onregelmatigheden in de boekhouding werden vastgesteld. De administratief bediende van de school, de 42-jarige Kathy V., wees meteen met een beschuldigende vinger naar directrice Pascale R. (45). Zij zou jarenlang privé-aankopen gedaan hebben met geld van de school, facturen vervalst hebben en onrechtmatig uitkeringen voor vrijwilligerswerk en middagtoezicht ontvangen hebben.

De school diende klacht met burgerlijke partijstelling in bij de onderzoeksrechter, waarop de directrice preventief geschorst werd. Uit het strafonderzoek bleek echter dat Kathy V. ook boter op het hoofd zou hebben. De vrouw, die momenteel nog altijd werkt in de school, zou eveneens goederen aangekocht hebben met geld van de school. Ze ontkent dat echter. Pascale R. geeft de feiten wel gedeeltelijk toe. Volgens het openbaar ministerie zou zij in totaal 22.000 euro ontvreemd hebben van de school, voor Kathy V. zou het gaan om een bedrag van om en bij de 6000 euro. De advocate van de school vroeg om dat bedrag terug te kunnen krijgen. Het parket eiste 14 maanden celstraf met uitstel en 3.000 euro effectieve boete voor directrice Pascale R. en 7 maanden celstraf met uitstel en een boete van 600 euro voor bediende Kathy V. De advocaat van Pascale R. vroeg de rechter om een werkstraf, Kathy V. ontkent de aantijgingen en vraagt de vrijspraak. De rechtbank doet uitspraak op 28 juni.

Tegen beide beklaagden loopt ook nog een tuchtrechtelijke procedure.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier