Directie Vandewiele Recycling in cel wegens misbruik van vertrouwen

Jean Pierre Terryn

De directeur van het recyclagebedrijf Vandewiele Recycling uit Wervik zit samen met zijn vrouw en een personeelslid in de cel wegens misbruik van vertrouwen. Het trio verduisterde miljoenen sigaretten.

De partij namaaksigaretten werd eerder door de douane in beslag genomen. Er werd een proces-verbaal voor vernietiging opgesteld. Dat gebeurt door het recyclagebedrijf Vandewiele in Wervik, zoals contractueel is voorzien.

Huiszoekingen

Bleek echter dat de lading niet is vernietigd, maar werd verduisterd. Onderzoek wees uit dat dit gebeurde op initiatief van de 39-jarige bedrijfsleider uit Gistel, zijn 36-jarige echtgenote en een 42-jarig personeelslid uit Alveringem. Vermoedelijk wou het trio uit geldgewin de sigaretten verpatsen.

Op 30 juni lukte het de douane de verdwenen partij te lokaliseren en te recupereren. Diezelfde dag werden huiszoekingen in het bedrijf en de woning van het echtpaar in Gistel verricht. Het gaat om een partij van minstens 2,569 miljoen sigaretten. De namaaksigaretten zijn terug in beslag genomen.

Energiemix

Het drietal legde slechts gedeeltelijk bekentenissen af. Toch achtte de Ieperse onderzoeksrechter voldoende aanwijzingen te hebben om het trio op 1 juli te laten arresteren. Speurders van de federale gerechtelijke politie uit Ieper zetten nu het onderzoek verder. Dat onderzoek moeten uitwijzen hoe lang trio zich al tot de wanpraktijk leende en wat de bedoeling was.

Vandewiele Recycling legt zich toe op energiemix. Het bedrijf verwerkt sinds een vijftal jaar afvalstoffen. De verwerkte stoffen gaan dan naar een ander bedrijf, waar ze samen worden gevoegd met mest om energie op te wekken.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier