Diplomaat uit Assebroek verdacht van hulp aan Russische geheime agenten

20/04/17 om 09:26 - Bijgewerkt om 09:25

Diplomaat Oswald G. (61) uit Assebroek weet op 17 mei of hij voor de rechtbank moet verschijnen. Dan doet de Brugse raadkamer daar een uitspraak over. Gisteren verscheen hij daar nog eens, maar werd de zaak uitgesteld.

Diplomaat uit Assebroek verdacht van hulp aan Russische geheime agenten

Oswald G. geeft toe dat hij contacten had met verschillende Russen, maar die waren volgens hem louter professioneel. © TLG

Het onderzoek naar diplomaat Oswald G. (61) loopt ondertussen al bijna vier jaar. Hij werd verdacht van bendevorming en het schenden van zijn beroepsgeheim. Al lijkt die laatste tenlastelegging ondertussen alweer weggevallen. De consul wordt ervan verdacht dat hij jarenlang hand- en spandiensten verleende aan Russische geheime agenten. Zo zou hij hen mogelijk ook geholpen hebben bij het vervalsen van paspoorten. Ondertussen zou het onderzoek afgerond moeten zijn en kan de raadkamer in mei een uitspraak doen. Die zal dan beslissen of Oswald G., die als consul jarenlang hoge posten in Tokio, New York, Lissabon, Lagos, New Delhi en Kopenhagen bezette, ook effectief voor de rechtbank zal moeten komen. Het federaal parket wil hem alleszins voor bendevorming laten vervolgen.

De advocaat van de diplomaat gaf eerder al te kennen dat ze zich niet al te hard tegen een doorverwijzing zouden verzetten. Maar dat de consul niet akkoord gaat met wat hem ten laste gelegd wordt, staat wel vast. De man zal in de rechtbank dan ook resoluut voor de vrijspraak gaan. Hij geeft toe dat hij contacten had met verschillende Russen, maar die waren volgens hem louter professioneel.

(TLG)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!