Dieven gaan aan de haal met kluis vol spaargeld en juwelen in Zandvoorde

De straat en de woning van het gezin.
Redactie KW

Het gezin van Kati Vanhove (47) uit de Molenhoekstraat is in een klap alles kwijt nadat dieven dinsdagavond binnendrongen in hun huis en een vijftig kilo zware kluis stalen.

Daarin zat een groot deel van hun spaargeld en erfstukken met grote emotionele waarde. “We zijn volledig in shock. Wie een gouden tip heeft die tot de arrestatie van de dieven kan leiden, krijgt een riante beloning”, vertelt een aangeslagen Kati.

Kati Vanhove (47) en haar echtgenoot Kourosh Zamani (57) kunnen nog steeds niet geloven wat er zich dinsdagavond afspeelde in hun woning in de Molenhoekstraat in Zandvoorde. “Onze zoon was om 17.50 uur vertrokken om zijn zus af te halen van haar stage. Toen ze 25 minuten later arriveerden, zagen ze hoe de zijdeur geforceerd was geweest met een koevoet”, getuigt Kati. De vrouw snelde meteen naar huis. Daar kon ze enkel nog de ravage vaststellen. “Alle kamers op de bovenverdieping werden overhoop gehaald. Tot overmaat van ramp namen ze onze volledige kluis mee. Een groot deel van ons spaargeld van de afgelopen 30 jaar is zomaar weg. Verschrikkelijk”, vertelt de geëmotioneerde vrouw.

Volgens het gezin wisten de daders precies waar ze mee bezig waren. “Vermoedelijk stonden ze al een hele tijd op de uitkijk en wachtten ze op het goede moment. Maar hoe kunnen ze nu ongemerkt met een kluis van ruim 50 kilogram over straat hebben gelopen? Iemand moet dat toch hebben gezien”, vraagt Kati zich af. De politie kwam ter plaatse en deed de nodige vaststellingen. Ook in de wijk Bredevoorde, net over de grens met Oudenburg, braken wellicht dezelfde dieven in bij twee andere gezinnen.

“Lafaards”

Veel hoop dat de dieven nog gevat worden, heeft de familie niet. “Die lafaards zijn waarschijnlijk al lang de regio uit. Ze beseffen niet met welk gevoel ze ons hebben achtergelaten. Mijn zoon voelt zich zelfs schuldig omdat hij niet thuis is gebleven. Maar wat was er dan gebeurd? Wie weet tot wat die gangsters in staat waren.” In de gestolen kluis zat een groot deel van het spaargeld van de familie. “Door de diefstal worden we 30 jaar terug in de tijd gekatapulteerd. De dure laptops lieten ze wel achter. Waarschijnlijk vreesden ze op die manier nog getraceerd te kunnen worden. Dit is een enorme mokerslag voor ons. Natuurlijk weet ik dat we ons geld beter niet allemaal in een kluis bewaarden”, aldus Kati.

Gouden armband

Naast de grote sommen geld en dure horloges namen de dieven onbewust ook het meest dierbare bezit van Kourosh Zamani mee. De man vluchtte dertig jaar geleden uit Iran en had enkel nog een gouden armband als tastbare herinnering aan zijn inmiddels overleden moeder. “Ook die zat in de kluis. Mijn man is er werkelijk kapot van. Sinds dinsdagavond is hij een emotioneel wrak. Maar ook een Perzisch kettinkje van ons huwelijk zat in de kluis. Als het ooit ergens bij een juwelier binnengebracht wordt, moet het meteen opvallen. Zo zijn er geen twee. Wie een gouden tip heeft die tot de arrestatie van de dieven kan leiden, krijgt een riante beloning. Dat beloven we.”

(MM – foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier