Dieven aan de haal met kluis en 10.000 euro juwelen in hotel in Blankenberge

Redactie KW

Zonder enige braaksporen zijn dieven er maandagnacht in geslaagd een kluis van 50 kilogram te stelen uit het Malecot Boutique Hotel in Blankenberge. De buit bestaat voornamelijk uit juwelen en aankoopdocumenten.

Het hotel in de Langestraat, vlakbij het Casino van Blankenberge, is in deze kalme periode van het jaar gesloten tijdens de week. Op het moment van de diefstal was er dan ook niemand aanwezig in het gebouw. “Maandagmiddag verlieten we het hotel. Toen we woensdagochtend rond 8 uur terug arriveerden, merkten we de schade op”, getuigt uitbater Luc Fourier. De daders gingen er vandoor met een kluis van ruim 50 kilogram en lieten voor de rest alles onaangeroerd achter. “Op tafel lag een splinternieuwe laptop. Zelfs die namen ze niet mee. Ze wisten duidelijk waarvoor ze kwamen.”

Geen braaksporen

Opvallend: om bij de kluis te raken moesten de dieven zowel het hotel- als het privégedeelte binnenbreken. Toch waren er nergens braaksporen zichtbaar. “Ze moeten binnen geraakt zijn met de code van het hotel. Ik kan bijna niks anders bedenken. Dat maakt de diefstal extra pijnlijk en moeilijk te verteren. Vermoedelijk zijn de daders bekend met het hotel”, zucht Luc.

De hoteluitbater diende klacht in bij de politie en hoopt dat zijn kluis nog wordt teruggevonden. Ondertussen kwam het labo al langs voor een sporenonderzoek. “In de kluis zat een witgouden ring met drie briljanten van mijn overleden moeder. Naast de financiële waarde, heeft die vooral een grote emotionele waarde. Het was een erfstuk. Ik hoopte ze later te kunnen doorgeven aan mijn dochters. Die kans is nu natuurlijk wel heel klein geworden”, aldus Luc Fourier. “Ook een parelsnoer van zo’n 70 jaar oud zat in de kluis. Dat was echt een uniek stuk.” De hoteluitbater heeft geen flauw idee wie het op zijn kluis had gemunt. “Ze moeten uit geweest zijn op cash geld. Waarschijnlijk dachten ze dat er in de kluis een grote som geld te rapen viel.”

Onderzoek

Omdat er in het gebouw geen bewakingscamera’s hangen, dreigt de zoektocht naar de daders moeilijk te worden. “Maar dan nog, je loopt toch nooit onopgemerkt met een kluis van 50 kilogram over straat? Dat sterkt ook mijn vermoeden dat ze met minstens twee daders waren. Ik hoop dat iemand uit de buurt iets verdachts heeft opgemerkt en ons kan verder helpen”, zegt Luc, die hoopt dat de daders de kluis onderweg dumpten. “Op doe manier kan ik misschien nog wat documenten recupereren. Zo zaten al mijn schooldiploma’s er in. Voor de daders hebben die geen waarde, maar voor mij is dat pure nostalgie. Ook aankoopdocumenten zijn vervangbaar, maar dat vraagt heel wat tijd. Het zou zonde zijn als alles verloren zou zijn.”

Bij de politie van Blankenberge bevestigen ze dat er een onderzoek loopt naar de diefstal. “Maar in het belang van het onderzoek kunnen we over de omstandigheden niet veel kwijt”, besluit woordvoerder Philip Denoyette.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier