Dieven aan de haal met 100.000 euro buit bij Foto Robert in Kortrijk

Xavier Beun (54) bij twee van de leeggeroofde uitstalkasten in zijn fotozaak. © NSK
Redactie KW

Professionele dieven hebben in de nacht van donderdag 4 op vrijdag 5 mei onopgemerkt hun slag kunnen slaan bij Foto Robert. Ondanks de investeringen die Xavier Beun de afgelopen jaren deed om dergelijke inbraken te voorkomen, wisten de boeven deze een voor een te omzeilen. Uiteindelijk gingen ze aan de haal met 125 nieuwe fototoestellen en lenzen. Ze graaiden tevens de inhoud van de kassa en kluis mee, goed voor 100.000 euro aan buit.

Xavier Beun (54), de huidige uitbater van de gerenommeerde fotospeciaalzaak Foto Robert in de Burchtstraat, wordt nog steeds stil als hij terugdenkt aan wat er zich in de nacht van donderdag op vrijdag heeft afgespeeld in zijn zaak. Net als in het jaar 1964, toen zijn vader Robert nog maar net was begonnen met zijn fotozaak, konden boeven ook nu een flinke buit meenemen. Voor vader Robert, ondertussen 78 jaar, is het een zware klap, aangezien de inbraak hem herinnert aan die brutale diefstal. Daarbij werd met een kassei het uitstalraam werd verbrijzeld.

Via voetbalveld

“Door de vele opdrachten die nog lagen te wachten, werkte ik donderdagnacht door tot rond 1 uur ‘s nachts”, vertelt Xavier. “Of de boeven het moment dat ik mijn bureau verliet hebben afgewacht om toe te slaan, weet ik niet, maar de inbraak moet niet veel later hebben plaatsgevonden. Nadat de daders via de Proosdijstraat erin slaagden om over een hek en een muur te klimmen gingen ze vervolgens via de tuin van een woning richting het oude voetbalveld van het Sint-Amandscollege, waar er momenteel werkzaamheden aan de gang zijn. Zo wisten de dieven de achterzijde van onze winkel te bereiken. Ze deden eerst een rolluik omhoog en sloegen vervolgens het glas van een raam aan diggelen.”

Ik vermoed dat de daders vooraf een grondige verkenning gedaan hebben

De daders wisten alle beveiligingssystemen op een listige wijze te omzeilen. “Ik begrijp nog steeds niet hoe de dieven het klaar hebben gespeeld”, zucht Xavier. “Vermoedelijk hebben ze op handen en knieën de zaak binnen geslopen, aangezien ze steeds buiten het beeld van de infraroodcamera’s konden blijven. Ook het alarmsysteem konden ze moeiteloos omzeilen. Ik vermoed dat de daders vooraf een grondige verkenning gedaan hebben in- en rondom de fotozaak. De diefstal was alleszins goed voorbereid. Het was mijn echtgenote die vrijdagmorgen omstreeks 7 uur de inbraak opmerkte toen ze vanuit onze woning de winkel binnenging. Haar reactie sprak boekdelen. Ik besefte meteen dat er iets ernstig was gebeurd.”

Raam verbrijzeld

In totaal maakten de inbrekers 100.000 euro buit. Ze stalen een 125-tal fototoestellen en lenzen én de inhoud van de kassa en de kluis. “Dat de dieven er ook in slaagden om de kluis te openen is heel vreemd, want alleen één medewerker en ikzelf weten waar de sleutel ligt. De aparte ruimte binnen de kluis waarvoor een code vereist is, werd eveneens opengebroken. In de winkel zelf werden dan weer de duurste toestellen van de merken Nikon en Canon uit een viertal uitstalkasten gestolen. Een raam van een uitstalkast werd daarbij verbrijzeld. De andere kasten werden geforceerd. De fotokast waarin de fototoestellen van Leica zaten bleef dan weer onaangeroerd, net als enkele toestellen die net een onderhoud hadden gekregen en in de omgeving van de kassa stonden.”

Eén voetafdruk

Voorlopig is er nog geen spoor van de daders. Hoewel er slechts één voetafdruk werd gevonden in de tuin van een woning, gaat de politie ervan uit dat de diefstal door meerdere daders werd gepleegd, gezien de omvangrijke buit. Door de inbraak bleef de fotozaak enkele dagen gesloten. Dinsdag opende Xavier opnieuw de deuren, welliswaar met een sterk afgeslankt gamma.

(NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier