Diaken uit Izegem naar rechtbank doorverwezen

Redactie KW

De diaken uit Izegem en zijn kompaan die een kloosterorde voor meer dan 100.000 euro oplichtten, zijn naar de correctionele rechtbank doorverwezen.

De diaken is al op vrije voeten. Zijn kompaan wacht het proces in de gevangenis af. Didier M. (41) en zijn kompaan Marc V. (27) zullen zich in de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. De Brugse raadkamer verwees de twee vrijdagmorgen door. De diaken en zijn jongere handlanger zullen terechtstaan voor het oplichten van de zusterorde van de Heilige Vincentius a Paulo uit Anzegem. Wanneer het proces precies plaats zal vinden is nog niet duidelijk.

Bommetje op het decanaat

De oplichting kwam in mei vorig jaar aan het licht. De zaak deed onmiddellijk een klein bommetje op het decanaat ontploffen. Diaken Didier M. hielp sinds 2013 een aantal kloosterordes bij het regelen van hun geldzaken op vraag van het Brugse bisdom. De man werd gerespecteerd en als een goeie kracht aanzien. Maar toen de rijke orde besliste om de Tinnenpotschool en de bijhorende Sint-Antoniuskapel in Emelgem te verkopen, zou Didier M. geld in zijn zakken hebben gestopt. In totaal zou het om meer dan 100.000 euro gaan. Toen de oplichting aan de oren van het bisdom van Brugge kwam, werd beslist om de diaken onmiddellijk uit zijn taken te ontheven.

Al snel kwamen de speurders bij een kompaan van de diaken uit. Het gaat om Marc V., een twintiger uit Edegem die naar Knokke verhuisde. De twee zouden zelfs een amoureuze relatie gehad hebben. Het ziet er wel naar uit dat de jonge twintiger het brein achter de oplichting was. Hij zou de diaken zodanig “in de tang” gehad hebben dat die in de oplichting mee stapte.

Bekend als een notoire oplichter

De twee werden allebei aangehouden. Maar de onderzoeksrechter besliste relatief snel om de diaken onder voorwaarden vrij te laten. Marc V. zit ondertussen nog steeds in de cel. Hij stond dan ook al bekend als een notoire oplichter. Enkele van zijn vennootschappen gingen al failliet en de man liet de curator met een put van 595.000 euro zitten. Hij is bovendien een zelfverklaarde acteur die al enkele gastrolletjes in Wittekerke en Baantjer kreeg. Mensen die met de man in aanraking kwamen, vinden hem vooral een megalomane fantast.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier