Diaken uit Izegem in de cel voor oplichting

06/06/16 om 17:03 - Bijgewerkt op 07/06/16 om 09:08

Diaken D.M. uit Izegem zit sinds 27 mei in de cel op verdenking van oplichting. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge. "Ik ben enorm geschrokken", zegt deken Herman Lecluyse.

Diaken uit Izegem in de cel voor oplichting

D.M. is al ruim dertien jaar verbonden aan het bisdom van Brugge, waar hij medewerker van het diocesaan economaat was. Sinds 2015 was hij ook visitator van de diocesane congregaties en moest zich zo bekommeren om de ondersteuning van de materiële en financiële werking. Hij beheerde in die hoedanigheid de fondsen van enkele West-Vlaamse kloosterordes.

Dat was ook het geval toen de Tinnenpotschool en bijhorende Sint-Antoniuskapel in de Izegemse deelgemeente door de Zusters van de Heilige Vincentius à Paolo verkocht werd. Ondertussen is op die site de freinetschool De Kleine Tovenaar gevestigd.

Naar verluidt zou er bij die transtactie een bedrag bij D.M. gebleven zijn. De kloosterorde uit Anzegem heeft zich alvast burgerlijke partij gesteld.

Deken Herman Lecluyse, hoofd van het decenaat Izegem, is geschrokken door het nieuws. "Ik ken de man immers als een betrouwbaar man", zegt hij. "Dit had ik nooit durven denken. Op hem hebben we altijd kunnen rekenen. Hij beheerde ook de financiën van de Heilig Hartparochie en deed dat als een goede huisvader. We hebben ons nooit vragen moeten stellen."

Praktische problemen bij decanaat

De aanhouding van de diaken zorgt nu voor een pak praktische problemen binnen het decanaat. "Hij verzorgde misvieringen, begrafenissen, huwelijken. Nu moeten priester Mathias Noë en ikzelf zijn taken overnemen. Er valt een steunpilaar weg."

Contact heeft deken Lecluyse nog niet gehad met de diaken. "Dat mag ook niet, in het kader van het onderzoek. Enkel zijn vrouw mag hem spreken. Ik zou hem wel graag enkele vragen stellen, om onduidelijkheden weg te werken. Als de beschuldigingen kloppen, is het echt erg. Maar we mogen niet vergeten dat D.M. ook veel goeds gedaan heeft, hier in Izegem."

Van enig gesjoemel bij het decanaat van Izegem is alvast geen sprake. Bij het bisdom is hij met onmiddellijke ingang uit al zijn kerkelijke taken ontslagen. D.M. heeft naast zijn vrouw ook twee kinderen.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!