Diaken des doods wil aartsbisschop De Kesel laten getuigen op assisen

© LK
Laurens Kindt

De advocaten van Ivo Poppe (60), de diaken uit Wevelgem die terecht staat voor de moord op zijn moeder en op ‘een tiental’ andere bejaarden in het Sint-Jorisziekenhuis in Menen, willen dat aartsbisschop Jozef De Kesel komt getuigen op het assisenproces. Dat is gebleken op de preliminaire zitting voor het assisenproces dat in januari start.

Ivo Poppe belandde in 2014 in de cel nadat hij aan zijn psychiater had bekend dat hij als nachtverpleger talrijke bejaarden om het leven had geholpen in het Sint-Jorisziekenhuis in Menen. De eerste moord die Ivo Poppe pleegde, was die op zijn oom Maurice Vanhaverbeke in 1978. Poppe was toen als verpleegkundige – vooral ‘s nachts – aan de slag in het Sint-Jorisziekenhuis. Het slachtoffer werd verstikt met een kussen. Het is de enige keer dat Poppe zo moordde. Zijn andere oom Leon Vanhaverbeke (81) gaf hij in 1986 een overdosis Valium, alle andere moorden pleegde hij door de slachtoffers een dodelijke injectie met lucht te geven. “Ik trok de spuit vol lucht, 60 tot 100 cc, en injecteerde dat in de aders van die doodzieke mensen”, bekende hij aan de speurders. Volgens Ivo Poppe waren zijn slachtoffers allemaal terminale bejaarden, die hij “uit hun lijden wilde verlossen”.

Eigen moeder vermoord

In 2011 nam Ivo Poppe ontslag als verpleger in het ziekenhuis en wijdde hij zich voluit aan zijn taak als diaken. Net voor hij de ziekenhuisdeur in 2011 achter zich dichttrok, vermoordde hij nog zijn eigen moeder Ivonna Vanhaverbeke (90). In 2004 had hij ook al zijn schoonvader Gerard Vercamer (80) gedood, een moord die hij pas drie maanden na zijn arrestatie in het voorjaar van 2014 durfde bekennen aan zijn eigen vrouw. De psychiater bij wie hij toen te rade ging – en aan wie hij de moorden bekende – sloeg uiteindelijk alarm bij de politie en zorgde er zo voor dat een van de ergste seriemoordenaars in de Belgische geschiedenis alsnog achter tralies belandde.

De Kesel als getuige?

Meteen na het losbarsten van de affaire besliste Jozef De Kesel, de toenmalige bisschop van Brugge, om Poppe meteen te ontslaan als diaken en aalmoezenier. De advocaten van de beschuldigde hebben zopas op de preliminaire zitting van het assisenproces – waarop beslist wordt welke getuigen aan bod zullen komen – aan voorzitter Bart Meganck gevraagd om Jozef De Kesel, ondertussen aartsbisschop van Mechelen-Brussel, te laten oproepen als getuige.

Tachtigtal getuigen

Geen enkele partij heeft bezwaar aangetekend tegen de ingediende getuigenlijsten. Dat betekent dus dat Jozef De Kesel wel degelijk opgeroepen zal worden als getuige. Mogelijk zal de aartsbisschop vooraf nog verhoord worden door de politie, zodat er al een schriftelijke versie van zijn getuigenis in het dossier zit voor hij effectief mondeling komt getuigen op het assisenproces. Op 9 november zal de voorzitter een tussenarrest maken met de definitieve lijst van getuigen en de volgorde waarin ze zullen moeten komen getuigen. Naast de aartsbisschop zullen nog een tachtigtal getuigen hun opwachting maken. Het proces zal wellicht een tweetal weken duren.

Het eigenlijke assisenproces start op maandag 15 januari 2018 met de samenstelling van de jury. Een week later, op maandag 22 januari, is de effectieve start met het voorlezen van de akte van inbeschuldigingstelling en de ondervraging van de beschuldigde. De zaak-Poppe is voorlopig de laatste zaak die in West-Vlaanderen voor het hof van assisen behandeld zal worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier