Dertiger veroordeeld voor verkrachting 13-jarig meisje

© BELGAIMAGE
Redactie KW

Sven A. is door de rechtbank in Veurne veroordeeld tot 5 jaar celstraf, waarvan 3 met uitstel voor verkrachting van een 13-jarig meisje. De 38-jarige man uit Aalst lokte zijn slachtoffertjes – in totaal zo’n 24 kinderen van 12-13 jaar – vooral via internet, Instagram, Facebook, WhatsApp. Hij moet zich binnenkort laten castreren.

Meestal bleef het contact beperkt tot virtueel verkeer en uitwisselen van foto’s, maar één meisje van 13 uit De Panne ging een relatie met hem aan. Hij deed zich aanvankelijk voor als een 18-arige. Toen ze niet direct op zijn verlangens in ging, trachtte hij haar te overtuigen door met zelfmoord te dreigen. Uiteindelijk ging het meisje door de knieën. Ze begonnen met elkaar veelvuldig te chatten en stuurden elkaar naaktfoto’s.

Dagboek

Op 14 december van vorig jaar kwam het tot een eerste fysieke ontmoeting. Sven A. – die toen in Koksijde bij zijn ouders verbleef – pikte het meisje op met zijn auto en ze reden samen naar het Calmeynbos in De Panne. Daar kwam het tot seksuele handelingen. De eerste keer was dat nog vrij oppervlakking, maar bij de tweede afspraak waren de contacten zo uitgesproken seksueel dat de man vervolgd werd voor aanranding van de eerbaarheid en verkrachting.

Een derde afspraak werd op het nippertje voorkomen, omdat de moeder – bezorgd om het vreemde gedrag van haar dochter – daags voordien in het dagboek van het meisje keek, de afspraak zag staan en de politie inschakelde. Het meisje was intussen helemaal in de ban geraakt van de man. Ze had ook een halsketting van hem gekregen met de tekst “ik hou van jou”. Tijdens een huiszoeking bij hem vond de politie kinderporno.

Chemische castratie

De beklaagde kreeg een absoluut internetverbod opgelegd en moet zich ook chemisch laten castreren. Hijwordt 5 jaar uit zijn rechten ontzet en mag 20 jaar lang geen deel uitmaken van organisaties of verenigingen die gericht zijn op minderjarigen. De ouders van twee slachtoffertjes woonden het vonnis bij. “Onze dochter zei dat ze – via Facebook – een vriendje had leren kennen dat die haar onder meer een gsm en 500 euro beloofd had”, zeggen de ouders van F. Ze stapten naar de politie. “Gelukkig maar, anders was onze dochter misschien overkomen wat dat andere meisje meegemaakt heeft.”

Dat zegt ook de papa van L. “Net zoals die andere meisjes kreeg mijn dochter ook foto’s van hem toegestuurd.” De contacten verliepen via Instagram en WhatsApp. “We zijn nu nog meer waakzaam dan vroeger”, aldus de mama van F. “Onze dochter mag enkel nog op internet surfen als wij in de nabijheid zijn. Anderzijds kun je je kinderen maar moeilijk hun gsm afpakken. Zelfs op school hebben ze zoiets nu nodig. Het probleem is natuurlijk dat je op die leeftijd nauwelijks de gevaren van het internet kunt inschatten.”

“Wat de straf betreft die Sven A. gekregen heeft, voor ons mocht dat wel 5 jaar effectief geweest zijn. Na enkele jaren is hij er van af, maar onze kinderen hebben het moeilijk met wat er gebeurd is. Zij zullen de gevolgen veel langer met zich meedragen.”

(Mark Maes)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier