Dertig maanden effectief voor mensensmokkel in Ikea-doos

27/07/17 om 10:57 - Bijgewerkt om 10:55

De Brugse strafrechter heeft twee Fransen veroordeeld tot dertig maanden effectieve celstraf voor feiten van mensensmokkel. In een doos van Ikea werd in de laadruimte van hun bestelwagen een Syrische vluchteling aangetroffen. De beklaagden ontkenden dat ze iets met mensensmokkel te maken hadden.

Dertig maanden effectief voor mensensmokkel in Ikea-doos

© Getty Images

Op 3 april wilde de Afghaanse Fransman Aminola K. (22) met zijn Volkswagen Transporter inschepen op de ferry 'Pride of Bruges'. De scheepvaartpolitie voerde in de haven van Zeebrugge een grondige controle uit in de lichte vrachtwagen. In een van de dozen in de laadruimte werd een vluchteling van Syrische origine aangetroffen. De doos van Ikea was amper groot genoeg om een mens in te verbergen. Enkele dagen later werd ook Satar A. (29) aangehouden. De man van Iraakse origine liep tegen de lamp toen hij zijn bestelwagen bij de politie kwam terugvragen.

8.000 euro boete

Aminola K. beweert dat hij op een terrasje in het Franse Rouen werd aangesproken door een man. "Hij moest meubels naar Engeland brengen en wist niet dat er een vluchteling verstopt zat. Het slachtoffer zegt trouwens zelf dat de beklaagden misleid zijn", aldus meester Mieke Byttebier. De procureur merkte echter op dat de naam en het telefoonnummer van K. zich in de gsm van het slachtoffer bevonden. Ook Satar A. vroeg de vrijspraak. "Hij heeft die bestelwagen in alle vertrouwen gehuurd", aldus meester Annelien Welvaert. De rechter veroordeelde beide beklaagden tot een effectieve gevangenisstraf van dertig maanden. Ze kregen ook elk een boete opgelegd van 8.000 euro, waarvan de helft met uitstel. De mensensmokkelaars zijn voor vijf jaar hun burgerrechten kwijt.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!