Dertig maanden cel voor mensensmokkelaar die verlamd geraakte bij schietpartij

© iStock
Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 35-jarige Iraanse mensensmokkelaar veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan een jaar met uitstel. Begin mei 2016 crashte hij samen met zijn kompanen in de staart van een file. Zana H. kreeg tijdens de achtervolging een kogel in de rug en blijft levenslang verlamd aan beide benen.

In de nacht van 4 op 5 mei 2016 voerde een Irakees maar liefst 22 vluchtelingen van het vluchtelingenkamp in Grande-Synthe naar de snelwegparking in Jabbeke. Toen de smokkelaar de politie rond 6.30 uur in de gaten kreeg, stoof hij met de Audi A4 weg in de richting van Frankrijk. Op de E40 haalde de wagen met Britse nummerplaat snelheden tot 200 kilometer per uur.

Ondertussen was op de A16 in de buurt van Duinkerke een ongeval gebeurd. De politie besloot om de mensensmokkelaars onder vuur te nemen, maar zelfs met een lekke achterband bleven ze doorrijden. Twee verdachten liepen wel ernstige schotwonden in de rug en de schouder op. De bestuurder werd in zijn hand geraakt. Uiteindelijk knalde de Audi ter hoogte van Koudekerke aan minstens 160 kilometer per uur in de staart van de file.

Zana H. werd samen met twee andere beklaagden bij verstek veroordeeld tot 30 maanden effectieve gevangenisstraf. Ondertussen werd H. aan België uitgeleverd en tekende hij verzet aan tegen zijn veroordeling. Op de zitting bleek dat de Iraniër in een rolstoel zit. Door de schietpartij zal hij de rest van zijn leven verlamd blijven. “Die jongen zal dus elke dag met zich meedragen wat zich die nacht heeft afgespeeld”, aldus meester Mathieu Langerock.

De verdediging wierp ook op dat de beklaagde in het Noord-Franse Douai al werd veroordeeld tot 24 maanden effectieve celstraf voor mensensmokkel in diezelfde periode. “Hij woonde zelf in Engeland, maar werkte eenmalig met de smokkelaars samen om zijn vrouw ook te laten overkomen.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier