Dertig maanden cel voor mensensmokkelaar die pink van agent brak

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een Irakese mensensmokkelaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan tien maanden met uitstel. Mohayad A.H. (27) verzette zich hevig bij zijn arrestatie en brak hierbij de pink van een politieagent.


In de nacht van 23 op 24 juni hield de politie op de snelwegparkings langs de E40 een actie tegen mensensmokkel. Vier vluchtelingen doken in Jabbeke op uit het struikgewas en zochten contact met de drie inzittenden van een Vauxhall Astra. De beklaagde haalde daarop een ladder uit de struiken om de illegalen in een vrachtwagen te kunnen laden.

Drie maanden werkonbekwaam

Toen de politie ingreep, vluchtte Mohayad A.H. met zijn wagen. Hij belandde in de gracht, waardoor de politie hem kon inrekenen. Tijdens die schermutseling brak de Irakees de pink van een politieagent. De man was drie maanden werkonbekwaam en kreeg een schadevergoeding van 5.200 euro toegekend. Aan de Belgische staat moet de beklaagde een voorlopige schadevergoeding van 10.000 euro betalen.

De verdediging legde uit dat de beklaagde zelf gesmokkeld wilde worden. De echte smokkelaar zou hem verplicht hebben tijdens de vluchtpoging de wagen te besturen. Meester Liesbeth Tommelein merkt op dat haar cliënt zelfs geen gsm op zak had. Ook voor de weerspannigheid vroeg de Irakees de vrijspraak.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier