Decorateurs uit Kortrijk vragen de vrijspraak in grote fraudezaak

Redactie KW

De correctionele rechtbank Kortrijk zette donderdag de marathon voort over de fraudezaak van een decoratiebedrijf uit Kortrijk en een resem andere betichten. De advocaat van Decorteam pleit de vrijspraak.


Verantwoordelijke ambtenaren van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, de directeur van zorggroep Heilig Hart in Kortrijk, de voorzitter van de algemene centrale van het ABVV en de verantwoordelijke van vakantiecentrum Barkentijn in Nieuwpoort: allemaal zijn ze betrokken in deze zaak.

770.000 euro

De rechter zou het hebben over de bijzondere verbeurdverklaring die het openbaar ministerie eist. Voor Decorteam is dat niet min. Het gaat hier om meer dan 770.000 euro aan werken die uitgevoerd werden aan het Vlaams Parlement en een gebouw van de RSZ. De meeste betichten geven prijsafspraken toe, maar wettelijk gezien is dat volgens de verdediging geen oplichting.

Groter probleem vormt dan weer de actieve omkoping, zoals het openbaar ministerie vermeldt. Dat betekent dat de bedrijven naar ambtenaren toestapten om hen een forse som te bieden als de werken toegekend werden. Zelfs onderaannemers zouden daarbij ingeschakeld zijn, en werken werden uitgevoerd in private woningen. “In veel gevallen deden ambtenaren zélf het voorstel: ‘voor wat meer krijg je dat werk’. Dat is geen actieve omkoping”, vond de verdediging.

51 arbeiders en 21 bedienden in dienst

Voor Decorteam eiste de procureur een verbeurdverklaring van 770.000 euro. De advocaat van Decorteam pleitte dat het bedrijf al ferm gestraft werd, omdat men niet meer kan inschrijven voor aanbestedingen van de Vlaamse overheid. De advocaat voegde er ook aan toe dat de bank hen op de voet volgt en dat er 51 arbeiders en 21 bedienden tewerkgesteld worden.

De zaak wordt op 23 oktober voortgezet.

(WDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier