Debat over strafmaat in ‘Diepvriesmoord’ uitgesteld door actie gevangenispersoneel

Isabel D. © BELGA
Redactie KW

Het hof van beroep in Gent heeft de debatten in de zogenaamde diepvriesmoord over de strafmaat moeten uitstellen. De advocaten van Isabel D. (42) en Olaf P. (48) willen een nieuw debat over de strafmaat omdat er momenteel veel onduidelijk heerst over wat de maximumstraf is op gecorrectionaliseerde assisenzaken. Door een actie van het gevangenispersoneel werden er vrijdag echter geen gedetineerden overgebracht.

Isabel D. diende in 2014 haar man, Jaap V., in hun woning in Hooglede straatheroïne en Seroquel toe bovenop zijn eigen medicatie. Toen haar man verdoofd was, riep ze de hulp in van kennis Olaf P. uit Roeselare. Ze trokken een zak over zijn hoofd en beide beklaagden trokken elk aan een kant van een lint, waarmee hij werd gewurgd. Samen brachten ze hem naar beneden en duwden hem in de diepvries.

Een jaar lang was ze de ziekte-uitkering van haar man blijven ophalen. Zelf diste ze het verhaal op dat hij op wereldreis was. Ze zette ook de drugshandel van Jaap voort. Bijna een jaar later, in april 2015 werd het lichaam na een tip ontdekt door de politie. In eerste aanleg werden de twee veroordeeld voor moord. P. kreeg 15 jaar, D. 21 jaar. Beiden gingen niet in beroep, maar het parket wel. Voor de vrouw werd 27 jaar geëist, voor Olaf 20 jaar.

De uitspraak stond gepland op 19 januari, maar advocaat Frank Scheerlinck, die Olaf P. bijstaat, diende een 14 pagina’s tellend verzoekschrift in om de debatten te heropenen. Onlangs vernietigde het Grondwettelijk Hof immers de hervorming van assisen door minister Geens. Hierdoor werd het onduidelijk hoeveel de maximumstraf bedraagt voor assisenzaken die toch door een correctionele rechtbank worden beoordeeld. Sommigen zijn de mening toegedaan dat het maximaal 20 jaar kan zijn, anderen 30 jaar. Scheerlinck wil duidelijkheid, ook al kwam het college van procureurs-generaal tot de conclusie dat het 30 jaar is.

De pleidooien over de maximumstraf stonden vrijdag gepland, maar moesten worden uitgesteld. Door een actie van het gevangenispersoneel werden geen gevangenen overgebracht naar de rechtbanken en Isabel D. stond erop om persoonlijk aanwezig te zijn. Het hof zag zich daarom genoodzaakt om de zaak uit te stellen naar 16 februari.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier