Dealer bleef grootschalige speedhandel draaiende houden vanuit de gevangenis

Redactie KW

Voor de correctionele rechtbank is dinsdag het vonnis uitgesproken in een dossier van speedhandel met achttien beklaagden. Er zijn celstraffen uitgesproken tot 5 jaar effectief.

Eind augustus 2014 was Timmy V.D., een van de beklaagden, betrokken bij een verkeersongeval. Daardoor ging de bal aan het rollen. Uiteindelijk werd een heel netwerk van grootschalige speedhandel blootgelegd. De drugs werden vanuit Nederland ingevoerd. Bij een politieactie eind november vorig jaar, waarbij meer dan twintig huiszoekingen gelijktijdig plaatsvonden, konden grote hoeveelheden drugs in beslag genomen worden. Uiteindelijk werden achttien beklaagden gelinkt aan de drugshandel.

Timmy V.D. liep al meerdere veroordelingen op voor drugsfeiten. Op 12 oktober vorig jaar werd hij opgesloten in de gevangenis van Gent, maar ook van daaruit bleef hij de touwtjes strak in handen houden. Toen hij in de gevangenis verbleef, vroeg hij aan Bernardo L. om zijn handeltje draaiende te houden. Die stemde in en zette, samen met zijn vriendin Martine M., de speedhandel voort. De vriendin bekende dat zij, op amper vijf weken tijd, twintig kilogram speed aangekocht heeft.

Voor Timmy V.D., Bernardo L. en Jurgen D. sprak de rechtbank de zwaarste celstraffen uit: 5 jaar effectief. Jurgen D. zou in een periode van zeven maand ruim 30 kilogram speed verhandeld hebben. Het openbaar ministerie vroeg ook een verbeurdverklaring van bijna 100.000 euro in zijn vermogen, maar de rechtbank milderde dat tot bijna 50.000.

De overige beklaagden kregen ook celstraffen, van 12 tot 50 maanden. Voor sommigen is enkel de voorhechtenis die ze al ondergingen effectief. Voor één beklaagde werd de onmiddelijke aanhouding bevolen. De man meldde zich, na een strafonderbreking, niet opnieuw aan in de gevangenis. Op basis daarvan vreest de rechtbank dat hij zich aan zijn straf zou onttrekken.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier