“De chronologie klopt niet. Dit is het recht in eigen handen nemen”

Laurens Kindt

Het hoge woord is eruit, op het proces van de Kasteelmoord. Moord. Huurmoord zelfs. Dokter André Gyselbrecht gaf deze week onverwacht toe dat hij wel degelijk de opdracht gaf om zijn schoonzoon Stijn Saelens te vermoorden. Volgens de speurders had hij daar maar liefst 150.000 euro voor over.

Vijf jaar lang hield de dorpsdokter uit Ruiselede vol dat Stijn Saelens alleen ‘een lesje’ moest krijgen, nadat hij zich schuldig zou gemaakt hebben aan incestueuze feiten. Begrijpelijk, vonden vele supporters van de dokter in Ruiselede. Wie zoiets doet met kinderen, verdient niet beter. Zeker niet als het Brugse gerecht, onder druk van de familie Saelens zo wordt beweerd, talmt met het onderzoeken van de incestklacht. Wacht. Kerekiwere. Wanneer werd die klacht ingediend? Op 14 oktober 2011. En wanneer was er voor het eerst sprake van een moordplan? Volgens onderzoeksrechter Wittouck in juni of juli 2011, zes maanden voor de moord in januari 2012. André Gyselbrecht zegt zelf dat Pierre Serry hem aanbood om huurmoordenaars te zoeken en dat hij hem op 6 oktober een ‘go’ gegeven heeft.

Zes oktober, ruim een week voor de klacht over de vermeende incestfeiten door Stijn Saelens werd ingediend. De omgekeerde wereld. Je plant niet eerst een moord om daarna klacht in te dienen tegen je slachtoffer, dat je nadien laat vermoorden omdat de klacht niet naar wens onderzocht werd. Die chronologie klopt niet. Dat is het recht in eigen handen nemen.

Bovendien geeft André Gyselbrecht toe dat hij zelf een bevriende procureur, patiënt van hem, belde over de incestklacht. Die procureur is Guido Beke, baas van het politieparket in Gent. Hij stuurde volgens André Gyselbrecht mails naar zijn collega’s van het parket in Brugge en zette zo mee druk op dat parket om spoed te zetten achter de behandeling van de incestklacht. Druk zetten op dossiers via vrienden bij het gerecht? Is dat niet wat André Gyselbrecht en zijn advocaat Johan Platteau de familie Saelens al jarenlang verwijten? Er zitten barsten in het verhaal van de dokter. Die barsten zullen kraters worden eens de speurders hun werk hebben gedaan en iedereen opnieuw verhoord werd. Die barsten, die leugens? De waarheid achterhaalt ze wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier