Danny Samyn verontschuldigt zich bij familie vermoorde huisarts uit Izegem

Beklaagde Danny Samyn sprak zijn spijt uit. © a-LK
Redactie KW

Aan het einde van de pleidooien in het moorddossier rond de vermoorde huisarts Patrik Roelandt sprak beklaagde Danny Samyn nog zijn spijt uit. Samyn stond woensdag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk terecht voor de moord op 1 december 2015. De verdediging vroeg om de feiten te kwalificeren als doodslag, en niet als moord met voorbedachte rade zoals het openbaar ministerie had aangegeven. De man riskeert dertig jaar cel.

Helemaal aan het einde van de pleidooien richtte de rechtbank zich nog eens tot de 57-jarige man van Ingelmunster. “Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden. Het had nooit mogen gebeuren”, zei hij.

Kort voordien andere dokter geconsulteerd

De rechtbank gaf aan dat ze op haar honger was blijven zitten over het motief en gaf Samyn nog een laatste kans om uitleg te geven. “Ik gaf een vuistslag en greep in een reactie naar het mes. Ik was boos dat dokter Roelandt een andere dokter in bescherming nam“, verraste Samyn in zijn slotwoord. Meer duiding gaf hij niet. De dader had kort voordien een andere dokter geconsulteerd voor schouderklachten, maar die dokter had hem niet adequaat behandeld.

Het had nooit mogen gebeuren – Danny Samyn

De verdediging hield het kort na de lange pleidooien van de burgerlijke partij en het openbaar ministerie. Zij ontkennen dat het gaat om een moord met voorbedachte rade en vragen de kwalificatie doodslag. Ze roepen ook verzachtende omstandigheden in. “Hij wou niet vluchten na de moord. Hij bleef netjes in de wachtkamer van de advocaat tot de politie kwam”, opende Mieke Byttebier.

Ook voor het feit dat hij niet wou spreken met de politie had ze een verklaring. “Na een politie-inval op 16 november 2015 wou hij niet spreken met de politie. Bij latere verhoren weigerde hij medewerking omdat hij door inspuitingen voor zijn gezondheidsklachten zich niet in staat achtte om helder verklaringen af te leggen”, aldus de verdediging die geen ontoerekeningsvatbaarheid inriep.

Recent arrest voor gecorrectionaliseerde zaken

De verdediging wees wél nogmaals op een recent arrest voor gecorrectionaliseerde zaken waardoor er volgens hen geen strafvordering van meer dan 20 jaar kan worden opgelegd. “Uw rechtbank zal toch moeten rekening houden met de wetten”, klonk het. Het vonnis zal op 27 maart worden uitgesproken.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier