Dag en nacht bewaking voor de deur na ramkraak op juwelier in Knokke-Heist

Redactie KW

Enkele uren na de mislukte ramkraak opende Colman Jewelers in de Elizabetlaan woensdagmiddag al opnieuw de deuren.

Aan de ingang houdt de komende zes weken een bewakingsagent de klok rond de wacht. ‘s Nachts wordt een wagen voor de ingang geparkeerd. “We willen geen enkel risico nemen voor alles opnieuw 100 procent hersteld is. Liever voorkomen dan opnieuw genezen”, aldus de zaakvoerder.

Het waren hallucinante beelden die de zaakvoerder van Colman Jewelers dinsdagnacht te zien kreeg. De man kreeg om 3.30 uur de melding van de beveiligingsfirma dat het alarm was afgegaan in zijn zaak. Eenmaal ter plaatse merkte hij de enorme ravage op. “Een ramkraak? In de paasvakantie? Dat kan toch niet”, flitste door zijn hoofd. De schade aan de gevel en inkomhal is enorm. Verankerde deuren met kogelvrij glas werden volledig uit de grond gerukt door het beukwerk van de wagen. Op camerabeelden, die in beslag werden genomen door het gerecht, is te zien hoe de daders met een Golf tot vijf maal toe het rolluik rammen. Alles samen lopen de herstellingskosten boven de 100.000 euro. Op enkele centimeters na slaagden de ramkrakers erin om de juwelierszaak effectief te betreden. “Onze enorme investering om te voorkomen dat ramkrakers binnen kunnen, heeft dus wel degelijk hun vruchten afgeworpen. De schade is groot, maar het kon véél erger geweest zijn“, zegt de opgeluchte zaakvoerder. Eenmaal binnen merk je dat de man niet overdrijft. Horloges van minstens twintigduizend euro per stuk zijn er eerder norm dan uitzondering. Alles samen ligt er voor enkele honderdduizenden euro juwelen binnen. Al wil de juwelier zelf dat niet bevestigen.

Rookgordijn

“Toch zouden ze nog geen vrij spel gehad hebben als ze wél waren binnengeraakt”, gaat de zaakvoerder verder. “Als het alarm binnen in werking treedt, wordt er een dicht rookgordijn in de zaak gespoten. Ook andere beveiligingsmechanismen worden dan geactiveerd. Al wil ik daar niet te veel details over geven.” Ondanks de fikse tegenslag bleef de juwelier niet bij de pakken zitten. Samen met een personeelslid en eigenaar begon hij meteen na het sporenonderzoek aan de opkuis. Het doel: de klanten zo snel mogelijk terug kunnen verwelkomen. “Het liefst nog deze namiddag”, klonk het gisterenochtend. Enkele uren later bleek hun wens werkelijkheid geworden. Even na 14 uur gingen de eerste horloges opnieuw over de toonbank. “We zijn echt wel opgelucht dat we zo snel terug open kunnen. We laten ons door deze tegenslag niet uit het lood slaan en willen ons cliënteel de best mogelijke service bieden. We prijzen ons gelukkig dat ze niks hebben gestolen. Het kon erger geweest zijn”, klinkt het bij Colman Jewelers.

Bewakingsagent

Om de zaak volledig terug te beveiligen zoals voorheen, moeten de zaakvoerders enkele weken geduld hebben. De verankerde deuren zijn op maat gemaakt en moeten opnieuw besteld worden. Om geen enkel risico te nemen, houdt de komende zes weken een bewakingsagent de wacht. “Samen met mijn collega’s blijf ik hier dag en nacht alles in het oog houden. Verdachte handelingen houden we bij en bespreken we met de politie”, zegt bewakingsagent Erick. De man vatte gisterenmiddag post aan de ingang en noteerde meteen enkele zaken die hem opvielen. In samenspraak met de politie zal er ‘s nachts een wagen voor de inkom van de juwelierszaak staan. “We doen er alles aan om te vermijden dat er opnieuw iets dergelijks gebeurd. Je hoort het wel vaker dat daders twee dagen na elkaar toeslaan omdat je als handelaar nog kwetsbaar bent. Dat zal bij ons al zeker niet gebeuren”, besluit de zaakvoerder.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier