Daders diepvriesmoord in Gits zwaarder gestraft

De rechter in Kortrijk veroordeelde Isabel Duthoit in februari 2017 tot 21 jaar cel. © a-KW
Laurens Kindt

Het Gentse hof van beroep heeft de twee daders van de zogenaamde diepvriesmoord in Gits veroordeeld tot 24 en 20 jaar cel. Isabel Duthoit (44) uit Gits en Olaf Phillipaerts (48) uit Roeselare kregen daarmee aanzienlijk hogere straffen dan in eerste aanleg.

De rechter in Kortrijk veroordeelde Isabel Duthoit in februari 2017 tot 21 jaar cel, haar kompaan Philippaerts werd veroordeeld tot 15 jaar. Ze werden schuldig geacht aan de moord op Duthoits echtgenoot Jaap Van den Blink (59) in april 2014.

Het was in haar woning in de Ajoy Van Deurenstraat in Gits dat in april 2015 het lijk van haar partner Jaap Van den Blink werd aangetroffen. In de diepvriezer, met een zwarte plastic zak over zijn hoofd en een gele spanband rond zijn nek gespannen. Het parket vond de veroordeling niet voldoende en tekende beroep aan tegen het vonnis. Volgens procureur-generaal Pascale Clauw waren de straffen die de rechter in eerste aanleg oplegde niet streng genoeg. De openbare aanklager eiste 27 jaar cel voor Isabel Duthoit en 20 jaar cel voor Olaf Phillipaerts.

Cassatieberoep blijft mogelijk

Tijdens de behandeling van de zaak voor het hof van beroep wezen de twee beklaagden met een beschuldigende vinger naar elkaar. Wie het slachtoffer eerst verdoofde, bleef daardoor onduidelijk. De twee daders gaven wel toe dat ze elk aan een kant van de spanband rond de nek van het slachtoffer trokken. De raadsheren van het hof van beroep tilden duidelijk zwaarder aan de feiten dan de rechter in Kortrijk.

De straf voor Isabel Duthoit werd verhoogd van 21 naar 24 jaar cel, Olaf Phillipaerts zag zijn straf verhogen van 15 naar 20 jaar cel. De twee beklaagden kunnen nu nog cassatieberoep aantekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier