Criminaliteitscijfers in Kortrijk dalen voor derde jaar op rij

© a-JVGK
Redactie KW

Kortrijk kan een sterke daling van het aantal criminele feiten presenteren. Het aantal feiten daalde van 6.992 in 2016 naar 6.195 in 2017, dus 11 procent minder.

Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en korpschef Filip Devriendt stelden de cijfers woensdag voor.

Voor het derde jaar op rij noteert Kortrijk een stevige daling van het aantal criminele feiten. De trend is bijna algemeen in alle categorieën. Zo daalde het aantal woninginbraken met 12,6 procent tot 188. Het aantal bedrijfsinbraken daalde zelfs met 45,5 procent tot 66 en ook het aantal inbraken nam met een derde af tot 50 feiten. De resultaten zijn een combinatie van goed werkende BuurtInformatieNetwerken (in Kortrijk noemen ze dat SAVE-netwerken), het cameraschild en meer patrouilles. Maar ook het anti-inbraakplan dat in 2016 gelanceerd werd werpt vruchten af. Zo controleert dienst preventie jaarlijks duizenden woningen en appartementen om te zien of die goed afgesloten zijn.

Ook het aantal autodiefstallen nam fors af, net zoals beschadigingen of diefstallen uit wagens. Ook daar worden preventieve maatregelen genomen door controles van de gemeenschapswachten. Fietsdiefstallen daalden met een derde tot 438 diefstallen. In het begin van de legislatuur waren dat er zelfs nog 853. Bromfietsdiefstallen vielen terug van 84 tot 29. Er waren wel meer winkeldiefstallen en diefstallen gewapenderhand, maar die cijfers fluctueren vaak door rondtrekkend daderbendes. Ook computercriminaliteit nam verder toe, van 54 feiten tot 80. Die zijn niet opgenomen in de algemene cijfers.

Kortrijk investeert verder met nog eens 25 bijkomende camera’s, een versterkt WinkelInformatieNetwerk en met een nieuw politiegebouw dat in het najaar in gebruik zal worden genomen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier