Couvreur krijgt levenslang, Vanweehaeghe vrijgesproken

Thomas Couvreur is schuldig bevonden aan de moord op Caroline Vyncke. Zijn buurman Geert Vanweehaeghe, de partner van het slachtoffer, gaat vrijuit. © Foto Kurt
Redactie KW

De volksjury heeft Thomas Couvreur (29) schuldig bevonden aan de moord op Caroline Vyncke (42). Haar partner Geert Vanweehaeghe (37) werd door het hof en de jury vrijgesproken. Het slachtoffer werd op 8 februari 2011 in Moorsele met messteken vermoord en in stukken gesneden.

Op 9 februari 2011 deed Geert Vanweehaeghe aangifte van de verdwijning van zijn vriendin. Na een ruzie ging Caroline Vyncke de avond ervoor wandelen met de hond. Het onderzoek spitste zich vooral toe op het verdachte gedrag van Vanweehaeghe. Die werkte zich nog meer in nesten door warrige bekentenissen af te leggen, en die snel terug in te trekken.

De doorbraak kwam toen na twee maanden een dijbeen van Caroline Vyncke werd aangetroffen in de Heulebeek. De volgende dagen doken op dezelfde plaats onder andere het hoofd en een stuk van de romp op. De wetsdokters stelden vast dat het slachtoffer door messteken in de borstkas en het gezicht om het leven kwam.

Couvreur blijft ontkennen

Ondertussen was gebleken dat Thomas Couvreur, die in dezelfde straat woonde, in het bezit was van de gsm van Caroline Vyncke. Op zijn knipmes werd een bloedspoor met zijn DNA en dat van het slachtoffer teruggevonden. Desondanks wilde de raadkamer de man uit Doornik buiten vervolging stellen, maar de KI draaide die beslissing terug. Op 31 augustus 2013 vond de nieuwe eigenaar van zijn woning immers lichaamsrechten van het slachtoffer in een afvoerputje. Couvreur blijft tot op vandaag elke betrokkenheid ontkennen.

Slechts zeven juryleden waren overtuigd van de schuld van Vanweehaeghe. Na beraadslaging besliste het hof om zich bij de minderheid aan te sluiten en Vanweehaeghe vrij te spreken. In het arrest werd uitgebreid verwezen naar de vele verklaringen, vooral die na de reconstructie. “Zowel uit deze transcripties en uit de beluistering van de opname blijkt dat hij niet spontaan tot verdere bekentenissen overgaat.” Alle ‘bekentenissen’ werden afgelegd zonder bijstand van een raadsman. “Het recht op bijstand van een advocaat en het recht op een eerlijk proces houden in dat het oordeel niet mag gesteund worden op die verklaringen. Hij bevond zich in een bijzonder kwetsbare toestand: doordat hij van zijn vrijheid was beroofd en door zijn geestelijke toestand.”

Geert Vanweehaeghe werd onmiddellijk vrijgelaten en vertrok met zijn zus en schoonbroer

Ook de andere bezwaren tegen Geert Vanweehaeghe werden in de motivatie van tafel geveegd. “Het ganse onderzoek heeft geen enkel objectief bewijs opgeleverd dat Geert Vanweehaeghe enige daad zou hebben gesteld die heeft bijgedragen tot de dood van Caroline Vyncke.” De getuigenis van R.F. wordt als ongeloofwaardig beschouwd. In een anonieme brief schreef de vrouw dat ze iemand een rolstoel met een vrouwenlichaam had zien voortduwen. Dit verhaal stond echter diezelfde dag in een regionale krant.

Tegen Thomas Couvreur zagen de juryleden wel voldoende bewijzen. In de motivatie werd verwezen naar lichaamsresten in zijn afvoerputje. “Ook de versneden jas van het slachtoffer werd er teruggevonden. Uit de vergelijking blijkt dat het lichaam daar werd versneden.” De jury vindt het ook totaal ongeloofwaardig dat hij de gsm van Caroline Vyncke zomaar in een park zou gevonden hebben. Die plaats was immers al doorzocht door de politie. Ook zijn uitleg over het knipmes, dat in zijn woning zou zijn gelegd, wordt niet geloofd door de jury.

Incident met buurman

Uit het arrest bleek dat de jury zwaar tilde aan een incident met een andere buurman van Couvreur. “Die illustreert perfect zijn gemoedstoestand in die periode.” Toen ging Couvreur door het lint omdat de man de politie had gebeld. “Het staat vast dat Caroline op zaterdag 5 februari 2011 de politie heeft gebeld omdat Couvreur hen in hun woning kwam bedreigen.” Dat moment ontstond volgens de jury het voornemen om Caroline Vyncke te vermoorden. De dagen na de feiten meldde hij zich ziek op zijn werk, om het lichaam te kunnen versnijden.

Geert Vanweehaeghe werd onmiddellijk vrijgelaten. We zien hem vertrekken samen met zijn zus en schoonbroer. Ook zijn advocaat vergezelt hem naar de uitgang.
Geert Vanweehaeghe werd onmiddellijk vrijgelaten. We zien hem vertrekken samen met zijn zus en schoonbroer. Ook zijn advocaat vergezelt hem naar de uitgang.© JPT

Vanweehaeghe werd na de toelichting onmiddellijk vrijgelaten en vertrok meteen, vergezeld van zijn zus en zijn schoonbroer naar huis in Menen. Ze wilden nog geen commentaar kwijt.

De man verliet het gerechtsgebouw na meer dan vier jaar voorhechtenis als een vrij man. Tijdens de voorlezing van het arrest stond hij onophoudelijk te huilen. “Meneer Vanweehaeghe, u bent nu een vrij man. Niet alleen voor de familie van Caroline, ook voor u is het de voorbije vier jaar een lijdensweg geweest”, sprak voorzitter Koen Defoort hem toe. Onmiddellijk daarna verliet Vanweehaeghe onder begeleiding van zijn zus en schoonbroer door de grote poort het gerechtsgebouw van Brugge. Geert Vanweehaeghe was zelf te emotioneel om te reageren.

Familie Vyncke ontgoocheld

“Ik ben heel erg gelukkig, hiervoor leven we in een rechtstaat. Hij is vrijgesproken, hij is onschuldig. Dan mag je door de grote poort naar huis en hoef je je niet te schamen”, aldus meester Frank Scheerlinck, die Vanweehaeghe samen met meester Dimitri Vantomme verdedigde. “De professionele rechters en een stuk van de jury hebben geoordeeld dat er geen bewijs is. Bovendien is in het arrest afgerekend met het onderzoek. Vier jaar lang hebben we hiervoor gestreden.” Tijdens het proces diende de verdediging zelfs een klacht in tegen de speurders van de politiezone Grensleie.

De familie Vyncke reageerde ontgoocheld op de beslissing. “Het is een sterke familie, die goed aan elkaar hangt. Nu is dit een grote ontgoocheling, maar ze zullen zich erbij neerleggen. Zelf achtten ze Geert schuldig, maar we hadden hen erop voorbereid dat het anders kon aflopen”, aldus hun raadsman meester Jan Leysen.

Levenslange opsluiting

Thomas Couvreur werd veroordeeld tot levenslange opsluiting. Uit de motivatie van het arrest bleek dat het hof en de jury zwaar tilden aan de wrede manier waarop Caroline Vyncke om het leven werd gebracht. “De aanleiding staat ook totaal niet in verhouding met de zwaarwichtigheid van de feiten. Er is ook de onrespectvolle manier waarop Thomas Couvreur met het stoffelijk overschot is omgegaan.” Daarnaast merkten het hof en de juryleden bij de beschuldigde ook een totaal gebrek aan schuldbesef. Couvreur werd in het verleden al veroordeeld voor feiten van geweld. Bovendien blijkt uit de getuigenissen van zijn vader, zijn ex-vriendin en zijn vroegere buurman Gianni Declercq hoe gevaarlijk de man is. Volgens de gerechtspsychiaters heeft Couvreur een antisociale persoonlijkheidsstructuur, waardoor er een risico op nieuwe feiten blijft. “Het hof en de gezworenen zien dan ook geen enkele verzachtende omstandigheid die de straf kunnen milderen.”

Op het einde van de zitting vroeg Couvreur zelf nog kort het woord. “Ik zou me willen richten tot de familie Vyncke. Ik bewonder de kalmte die ze hebben getoond. Ik vind het heel spijtig wat hier gebeurd is vandaag. Om mijn respect te tonen zal ik werken om hen te kunnen betalen. Ik weet dat het Caroline niet zal terugbrengen, maar het is het enige respect dat ik nog kan betuigen.”

De laatste woorden van de veroordeelde lijken haast op een impliciete bekentenis? “Dat komt toch zo over, ook op de familie”, aldus hun advocate meester Joke Vanbelle. “Het is voor hen moeilijk om de knop om te draaien. Het onderzoek heeft zich vier jaar lang toegespitst op Vanweehaeghe, zij hebben dat ook als waarheid aangenomen.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier