Cleanpuur dumpt illegaal asbest van in Knokke tot in Spiere

Cleanpuur is gevestigd in de Otegemstraat in Zwevegem. © Foto GJZ
Laurens Kindt

Uit het onderzoek naar illegale stortingen van asbest door een bedrijf uit Zwevegem blijkt dat zaakvoerder Bert L. (40) er niet voor terugdeinst om het kankerverwekkende goedje in zowat de hele provincie te dumpen. De man maakte daar duizenden euro’s winst mee maar kreeg onlangs de politie over de vloer voor een huiszoeking. Het onderzoek tegen L. draait op volle toeren.

Het was een voormalige werknemer van Cleanpuur, het bedrijf van Bert L. langs de Otegemstraat in Zwevegem, die de kat de bel aanbond. In een reportage in het programma Pano op VRT in mei van dit jaar toonde de man hoe hij door zijn baas verplicht werd om asbesthoudend afval te dumpen in een loods in Sint-Eloois-Vijve.

Het was dat of geen brood op de plank“, zegt de man. Hij bezorgde de speurders van de federale gerechtelijke politie van Kortrijk bovendien een lijst met tientallen plaatsen in het hele land waar hij, en zijn voormalige collega’s, asbest moesten gaan dumpen. Het onderzoek naar de feiten draaide even op lage toeren door een intern probleem bij de federale politie, maar zit ondertussen weer op kruissnelheid.

Geldgewin

Uit het document van de klokkenluider blijkt dat Bert L. er niet voor terugschrok om zijn werknemers te verplichten het kankerverwekkende goedje te dumpen op allerlei bouwwerven en in leegstaande loodsen in de hele provincie. Zo werd er asbest gedumpt in Spiere, aan Het Ei in Kortrijk, langs het kanaal in Zwevegem, vlakbij een schooltje in Stasegem, op de parking van De Gavers in Harelbeke, op een oefenterrein van de autorijschool in Deerlijk, aan de tunnel over de E403 in Wevelgem en bij de werken op de stadsring van Brugge.

“Puur geldgewin is het enige motief” – anonieme bron

Ook in het beton waarmee de paaltjes op de zeedijk in Knokke worden bevestigd, zit asbest dat er door Cleanpuur werd in gemengd. Tijdens de illegale dumping van het asbest droegen de werknemers van Cleanpuur geen enkele vorm van bescherming. “Het motief hiervoor? Puur geldgewin, veel verder moet je dat niet gaan zoeken”, zegt een bron dicht bij het dossier.

2.500 euro

Asbest is een gevaarlijke, kankerverwekkende stof die vaak voorkomt in oude bouwmaterialen zoals golfplaten of oude verwarmingsleidingen. “Particulieren mogen alleen zogenaamde ‘hechtgebonden’ of vaste asbest verwijderen en naar het containerpark brengen. Losse asbest, de gevaarlijkste soort, mag alleen door erkende verwijderingsfirma’s afgevoerd worden”, zegt Rolf Popelier van asbestverwijderingsfirma Geosan uit Emelgem.

“Ik kan daar niets over zeggen, bel me later terug” – Bert L. van Cleanpuur

In Vlaanderen zijn er vijf opvulputten voor vaste asbest, die in onze provincie bevindt zich bij Vanheede in Rumbeke. De losse asbest wordt in gesloten zakken met de container overgebracht naar een opvulput in het Antwerpse Mol. “Daar betalen wij zo’n 2.500 euro per ton om de asbest te mogen storten, toch een aardige som”, aldus Rolf Popelier.

Verlies

Volgens de klokkenluider en ex-werknemer van Cleanpuur is er gigantisch veel asbest illegaal gedumpt, zowel in vaste als in losse vorm. Door die niet af te voeren naar Mol heeft Bert L. zich dus een hoop geld bespaard. De meest recente jaarrekening van zijn bedrijf sloot hij echter af met een verlies van ruim 5.000 euro.

Het parket van Kortrijk neemt de zaak bijzonder ernstig en is volop bezig met het onderzoek. Onlangs vielen de speurders dan ook binnen in de gebouwen van Cleanpuur langs de Otegemstraat in Zwevegem en kamden ze ook de woning van zaakvoerder Bert L. naast het bedrijf helemaal uit. Daarbij werden stapels documenten en computers in beslag genomen. “Ik kan daar niets over zeggen, bel me later terug”, reageerde Bert L. wanneer onze redactie hem polste naar een reactie. Verdere telefoontjes bleven echter onbeantwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier