Cipiers Brugge, Ieper en Ruiselede maandag niet aan het werk

Redactie KW

De cipiers klagen met hun stakingsactie onder meer het nijpende personeelstekort aan.

Komende maandag zullen de cipiers van de gevangenissen van Brugge, Ieper en Ruiselede het werk neerleggen, net zoals vorige vrijdag. Dat bevestigde ACOD zaterdag. De cipiers hebben vrijdag het werk neergelegd omdat ze de werkdruk niet meer aankunnen. “Er zouden in Brugge 530 mensen moeten instaan voor de bewaking, maar dat zijn er op heden maar 500”, vertelt ACOD-secretaris Rudy Delaere. “We moeten tegen 2019 tien procent besparen op personeel. In Brugge zitten we nu aan zes procent en de veiligheid kan nu al niet meer gegarandeerd worden. Er is een tijdelijk oplossing door gevangenen te verhuizen en twee afdelingen te sluiten. En er komen nog vijf werkkrachten bij, maar dat is schromelijk te laat”, oordeelt de vakbondsman.

Solidariteit

In Ieper zijn de problemen vergelijkbaar. Ook daar zouden extra werkkrachten aangenomen moeten worden, maar er geldt een wervingsstop. De gevangenis in Ruiselede schaarde zich uit solidariteit achter Brugge en Ieper. “En het gaat niet enkel om personeelstekort, maar ook om bijvoorbeeld kledij. Sommige cipiers moeten in hun dagelijkse kleren komen werken. Zelfs schoenen moeten ze zelf aankopen en krijgen ze niet terugbetaald. Het zijn vaak kleine dingen, maar alles samen zorgt dit voor grote problemen”, aldus Delaere.

Maandag gaat het ACOD verder met de staking, en ook ACV en VSOA zullen zich solidair tonen. “Er is zeker sprake van een front“, aldus Delaere. Dinsdag zou iedereen terug aan het werk gaan, maar als er geen akkoord komt, is het niet uitgesloten dat er in de nabije toekomst nog acties volgen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier