Cipier van Kenny Terryn: “Een gevangene zoals hij ben ik nog nooit tegengekomen”

Redactie KW

Op het assisenproces tegen Kenny Terryn (24) is een reeks behandelende artsen van de beschuldigde de revue gepasseerd.

Niemand kon een verklaring vinden voor de lichamelijke klachten bij Terryn. In de gevangenis heeft Terryn geen last meer van zijn gezondheidsproblemen.

De problemen begonnen toen Terryn in het voorjaar van 2014 erectiestoornissen kreeg. “Ik heb gezegd dat het vermoedelijk psychogeen of stressgerelateerd was. Een lichamelijke oorzaak heb ik niet gevonden. Ik was er ook redelijk zeker van dat er spontaan herstel zou gekomen zijn”, getuigde zijn uroloog. De beschuldigde kreeg echter ook af te rekenen met hoofdpijn en draaierigheid. “Klinisch had ik daar geen duidelijke verklaring voor. Hij kwam geïrriteerd en prikkelbaar over, omdat hij geen antwoord kreeg op zijn vragen”, aldus een neuroloog. “Ik dacht ook even aan het gebruik van anabole steroïden, die reflex heb ik altijd bij iemand die aan bodybuilding doet.”

Als je de uitleg van een arts niet aanvaardt, dan stopt het

In die periode ging Terryn ook ten rade bij verschillende huisdokters. “Uiteindelijk heb ik het advies gegeven om een psychiater op te zoeken. Hij wilde weten of er iets in zijn hoofd zat, maar een organische oorzaak was er gewoon niet. Als je de uitleg van een arts niet aanvaardt, dan stopt het. Dat is de verantwoordelijk van de patiënt”, aldus Jean-Paul Van Severen. De beschuldigde trok wel degelijk naar een psychiater, die hem doorverwees naar een psychologe. “Hij had veel angstklachten en hield vol dat er fysisch iets mis was. Ik kon hem niet geruststellen en had er geen grip op.”

Een consultatie en een NMR-scan bij een andere neuroloog leverden ook niks op. Bij de meeste doktersbezoeken was Kimberley Courtens aanwezig. “Ik had de indruk dat ze zeer close waren. Ik vond wel dat Kenny in een neerwaartse spiraal zat”, aldus dokter De Weweire.

Kimberley was een zacht, lief en behulpzaam meisje

In de loop van de namiddag kwamen ook nog een aantal vrienden en kennissen van Kimberley Courtens aan het woord. “Dat was een zeer goeie werkneemster, ze werd zelfs een vriendin”, vertelde Kim De Boevere. “Kimberley was een zacht, lief en behulpzaam meisje.” Dat beeld werd bevestigd door het ex-vriendje van het slachtoffer. “Ze zou geen vlieg kwaad doen, maar plaagde wel graag. Ik vermoed dat ze al iets met Terryn had toen ze me plots verliet. Hem ken ik niet, en dat is maar best ook.”

Verschillende getuigen merkten op dat Terryn zich vaak jaloers opstelde. “Ik vond hem zelfs ziekelijk jaloers. Kimberley was een vriend verloren bij een auto-ongeval. Hij had het er moeilijk mee dat ze toonde dat ze die jongen miste“, aldus een nicht van het slachtoffer. De psychische problemen van haar vriend wogen ook duidelijk op Kimberley Courtens. “Ik merkte wel dat ze dolverliefd waren op elkaar, maar ze heeft een paar keer aangekaart dat hij ziek was. Ze was daar zeer mee begaan, dat vrat aan haar”, vertelde Saskia De Graeve.

Tenslotte legde nog een cipier van de Brugse gevangenis een getuigenis af. “Kenny werkt ondertussen 14 maanden op onze afdeling. Het is een hele goeie werkkracht. Hij werkt 8 tot 10 uur per dag en is nog nooit ziek geweest.” De cipier is ervan overtuigd dat de beschuldigde echt spijt heeft van zijn daden. “Volgens mij heeft hij een goed hart. Ik werk er 21 jaar, ik denk dat ik toch een beetje mensenkennis heb. Een gevangene zoals hij ben ik nog nooit tegengekomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier