Christian Fobe is voor een tweede keer schuldig aan moord, maar krijgt geen bijkomende straf

18/05/17 om 21:53 - Bijgewerkt om 22:43

De volksjury heeft Christian Fobe (52) schuldig bevonden aan de moord op Jean Hyde (71). De Pool schoot de Gentenaar op 11 oktober 2004 in Merkem dood. De verdediging vroeg tevergeefs de vrijspraak. In 2007 werd Fobe al tot levenslang veroordeeld voor de moord op André Den Baes (42).

Christian Fobe is voor een tweede keer schuldig aan moord, maar krijgt geen bijkomende straf

Krystian Tadeusz Hoffmann trok in 1993 via Zweden naar België. Hij werd er opgevangen door zijn tante en haar echtgenoot Matthieu Fobe. Om zijn papieren in orde te krijgen werd de beschuldigde zelfs geadopteerd door de oud-notaris. Onder zijn nieuwe naam Christian Fobe hield hij zich net als in zijn thuisland bezig met oplichting en andere duistere zaakjes.

Op 11 oktober 2004 trok Jean Hyde, een vriend van notaris Fobe, naar de woning van de beschuldigde in Merkem. Daar werd hij doodgeschoten, wellicht wegens een geldkwestie. Het lichaam van de Gentenaar werd pas in april 2012 ontdekt. Het lag opvallend genoeg vlak voor de woning van Fobe begraven.

Ondertussen was André Den Baes op 27 november 2004 in dezelfde straat in Merkem om het leven gekomen. Christian Fobe probeerde hem dood te schieten en bracht hem uiteindelijk met een messteek om het leven. De beschuldigde ging aan de haal met 30.000 euro en de BMW van Den Baes, maar kon een maand later in Oostenrijk ingerekend worden. Eind april 2007 werd hij voor de moord op Den Baes tot levenslange opsluiting veroordeeld.

Tijdens het proces schoof Fobe de moord op Hyde in de schoenen van zijn andere slachtoffer. "Dat is naar het oordeel van de gezworenen volstrekt ongeloofwaardig", klonk het in het arrest. "Nergens is uit gebleken dat André Den Baes en Jean Hyde elkaar zouden hebben gekend." De jury stelde ook vast dat het lichaam aan de woning van Fobe begraven lag. Dat zou hij nooit hebben toegestaan als iemand anders de moord had gepleegd.

Ook over de voorbedachtheid bestond voor de juryleden geen enkele twijfel. In de motivering werd verwezen naar de getuigenis van de wapendeskundige. "Jean Hyde werd om het leven gebracht met een kogel in het hoofd, wat bevestigt dat hij in koelen bloede werd geëxecuteerd." Bovendien had Fobe het wapen vooraf aangeschaft en zijn daden gepland. Het lichaam van het slachtoffer vertoonde ook geen andere verwondingen. Dat wijst volgens de jury nogmaals op de koelbloedigheid van de moord.

Bij het bepalen van de strafmaat moest rekening gehouden worden met de eerdere veroordeling van Fobe. "In de voorliggende zaak blijkt sprake te zijn van een samenloop van misdaden", klonk het in het arrest. Het hof en de jury stelden vast dat beide misdaden door dezelfde dader achtereenvolgens werden gepleegd. Op dat moment was hij nog niet veroordeeld voor één van die misdaden, dat gebeurde pas op 27 april 2007. "De omstandigheid dat beide misdaden afzonderlijk aanhangig werden gemaakt en verspreid over meerdere jaren, doet hieraan geen afbreuk. Bij toepassing van artikel 62 stellen het hof en de gezworenen vast dat de levenslange opsluiting tevens geldt voor en van toepassing is voor de moord op Jean Hyde."

Voorzitter Steven Van Overbeke spoorde de beschuldigde aan om zich te bezinnen over zijn daden. "Maar bezin u misschien ook eens over uzelf. Hoe een mens emotioneel functioneert, daar heb je niet de volledige controle over. Maar het is ook niet iets dat u zomaar overvalt." De voorzitter vroeg ook om na denken over het leed van de slachtoffers. "Het zou fout zijn om te denken dat u voor de moord op Jean Hyde niet gestraft zou zijn. U bent wel gestraft, u bent tot levenslang veroordeeld voor een dubbele moord. U hebt uw leven voor u om daar eens over na te denken."

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!