Chris Goemaere bloedde dood, maar sprak nog tijdens steekpartij

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Bernard Depoortere (57) hebben de wetsdokters hun getuigenis afgelegd.

Dokter Marc De Leeuw stelde bij het slachtoffer zeven snij- en steekverwondingen vast. Chris Goemaere (41) bloedde op 12 april 2013 in Kuurne dood door een overgesneden keel.

Het levenloeze lichaam werd pas zes dagen later ontdekt. “Het lichaam vertoonde beginnende tekens van ontbinding. Opmerkelijk was de grote hoeveelheid bloed langs het hoofd”, aldus dokter De Leeuw. De uitwendige lijkschouwing bracht al enkele verwondingen aan het licht. Zo had Goemaere een blauw oog en verschillende kneuzingen in het gezicht.

Daarnaast werden tijdens de autopsie zeven snij- en steekverwondingen vastgesteld. Naast een snijwonde op zijn kaak had het slachtoffer ook vier verwondingen in de hals. “Op de voorzijde van de keel is het belangrijkste letsel. Het gaat om een gapende snijwonde van 14 centimeter waarbij de halsspieren zijn doorgesneden.” Twee steekwonden in de borst waren in principe niet dodelijk. “Er zijn geen letsels aan het hart, de longen of de buikholte.”

Slachtoffer sprak nog tijdens de steekpartij

Bernard Depoortere beweert dat zijn neef nog gesproken heeft tijdens de steekpartij. “Het kan kloppen dat hij na de eerste steek in de borst achteruit is gevallen. Op dat moment kon hij nog spreken.” De andere verwondingen werden toegebracht toen Chris Goemaere al op de grond lag. “Ik denk niet dat na die keeloversnijding vlotte conversaties nog mogelijk waren. Anderzijds moeten we toegeven dat het keelskelet en de stembanden nog intact waren. Dat rochelen is op het moment dat er massaal bloed wordt ingeademd.”

Dokter De Leeuw trok ook naar het ziekenhuis om de beschuldigde te onderzoeken. “Hij was bewust en aanspreekbaar, maar wel suf. Rond zijn oog was er een fletse blauwe plek.” Depoortere had bij zijn arrestatie een fles jenever en 20 pillen ingenomen, waardoor hij uiteindelijk pas een dag later het ziekenhuis mocht verlaten.

Maandagnamiddag kwamen ook de speurders die het onderzoek voerden al aan het woord. “Het moordwapen is een steakmes uit een messenset van het slachtoffer. Het is meer een snijwapen dan een steekwapen”, aldus Hendrik Michiels. Ook de bankkaart van het slachtoffer kwam opnieuw uitvoerig aan bod. Bernard Depoortere staat immers terecht voor roofmoord, maar ontkent dat hij de bankkaart stal. “We hebben de kaart en de code in de portefeuille van de verdachte gevonden. In een notaboekje van het slachtoffer stond al op 24 januari 2013 dat zijn nonkel de bankkaarten mee had.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier