Celstraffen voor weedplantage in eeuwenoude hoeve in Schuiferskapelle

Redactie KW

Een tienkoppige bende is in de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan cannabiskweek in de zolder van een eeuwenoude hoeve in Schuiferskapelle.

Op 16 februari 2013 viel de federale politie binnen in de hoeve Hooithof langs de Wingenesteenweg in Schuiferskapelle. Op de zolder van het historische pand uit 1774, troffen de agenten een weedplantage aan met ruim 1.500 planten. De broers Wolfgang D. uit Beernem en Joachim D., die de hoeve toen bewoonde maar intussen naar Maldegem verkaste, werden aangehouden. Ook de vriendinnen van de broers werden opgepakt. Korte tijd later werden nog meer verdachten, onder wie twee Albanezen, in de boeien geslagen.

Uiteindelijk werden maandag tien personen schuldig bevonden. Wolfgang D. kreeg twee jaar cel, waarvan een derde effectief, en zag ook 2.500 euro drugswinsten verbeurd verklaard. Zijn broer kreeg 37 maanden cel, waarvan dertien effectief. Ten aanzien van hem werd 10.000 euro verbeurd verklaard. De broers kregen eerder al eens 300 uur werkstraf voor drugsfeiten. Medebeklaagde Samil A. uit Oostkamp kreeg twee jaar effectief.

Volgens de advocaat van de broers D. was hij het brein achter de operatie en zette hij de anderen onder druk. De rechter beval zijn onmiddellijke aanhouding en liet 3.500 verbeurd verklaren. De vriendin van Wolfgang D. kreeg de gunst van de opschorting. De overige bendeleden kregen celstraffen tussen twaalf maanden, waarvan de helft met uitstel, en achttien maanden effectief. Gaselwest kreeg ruim 55.000 euro schadevergoeding toegekend omdat de bende illegaal stroom aftakte.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier