Celstraffen tot 9 jaar geëist voor mensensmokkel naar Groot-Brittannië

Redactie KW

Het openbaar ministerie heeft celstraffen tot 9 jaar en boetes tot 120.000 euro gevorderd voor zes Afghanen, twee Iraniërs en twee Belgen die vervolgd worden voor mensenmokkel.


Ze hadden tussen september 2012 en juni 2013 via 47 transporten minstens een tachtigtal Afghanen naar Groot-Brittannië gesmokkeld. De mensensmokkelaars vroegen Afghanen in België om potentiële slachtoffers aan te brengen. Hoeveel de beklaagden eraan verdiend hebben, kon de procureur niet becijferen, omdat er meestal cash betaald werd. Maar ze vroegen per slachtoffer wel minstens 1.000 Britse pond (1.200 euro).

De mensensmokkelaars hanteerden twee smokkelroutes. De eerste liep via de parking van het tankstation langs de E17 in Drongen, waar de slachtoffers op eigen houtje moesten geraken en zich in de bossen moesten verstoppen tot de beklaagden hen op vrachtwagens zetten. Toen er werken aan het tankstation waren, werd een route via De Panne gebruikt. Van daaruit werden ze naar de bossen van Calais gebracht, waar ze op vrachtwagens werden geladen.

Bashir T. (26) en Janan S. (28) waren volgens de procureur de leiders van de organisatie. Zij regelden de transporten en gaven instructies. De andere beklaagden stonden in voor het begeleiden en het verlenen van onderdak aan slachtoffers, of waren chauffeurs.

De verdediging stelde zich vragen bij de start van het onderzoek: dat gebeurde niet na politionele informatie, zoals de procureur stelde, maar op basis van een telefoontap uit een ander dossier van mensenhandel, waarin Bashir T. al veroordeeld werd. Die tapbeschikking was volgens de verdediging onvoldoende gemotiveerd en moet uit de debatten geweerd worden, net als al het bewijs dat eruit voortvloeit.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier