Cannabisboer vraagt in beroep werkstraf in plaats van 6 jaar cel

Redactie KW

De 48-jarige Geert De Brabander uit Diksmuide, die vorig jaar werd veroordeeld tot 6 jaar cel, vraagt in beroep een zware werkstraf.

Ook de verbeurdverklaring van 1,3 miljoen euro inkomsten vindt hij onterecht. Volgens zijn advocaat maakte hij zelfs verlies.

De Brabander werd in mei vorig jaar veroordeeld tot 6 jaar cel. Hij zou liefst 250 kilo cannabis hebben geteeld en daarvoor 1,3 miljoen euro hebben opgestreken. Volgens zijn advocaat begon de teelt uit financiële noodzaak na onder meer de dioxinecrisis en voor zo’n 100.000 euro facturen die aan hem niet werden betaald. Volgens zijn nieuwe advocaat is de man dan ook geen echte crimineel. Bovendien zou hij amper winst hebben gemaakt.

De Brabander probeerde nadien ook een rechter in Veurne om te kopen, waardoor hij volgens zijn advocaat zelfs verlies maakte. Hij vraagt voor zijn cliënt in beroep een zware werkstraf en geen verbeurdverklaring. “Hij moet kunnen blijven werken op het landbouwbedrijf, anders is het ten dode opgeschreven.”

Het openbaar ministerie gelooft niet dat De Brabander verlies maakte en vraagt de verbeurdverklaring van minstens 900.000 euro. Het vorderde wel een lagere straf: vier jaar cel.

De zaak wordt verder behandeld op 24 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier