Cannabisboer uit Diksmuide vraagt in beroep verbeurdverklaring van ‘slechts’ 27.000 euro

Redactie KW

Voor het hof van beroep van Gent heeft de 48-jarige Geert De Brabander uit Diksmuide, die vorig jaar werd veroordeeld tot 6 jaar cel, een zware werkstraf gevraagd.

Ook de verbeurdverklaring van 1,3 miljoen euro inkomsten vindt hij onterecht. Volgens zijn advocaat had hij slechts een netto-opbrengst van 27.000 euro.

Landbouwer Geert De Brabander werd in mei vorig jaar veroordeeld tot zes jaar cel. Hij zou 250 kilo cannabis hebben geteeld en daarvoor 1,3 miljoen euro hebben opgestreken. Volgens zijn advocaat begon de teelt uit financiële noodzaak, na onder meer de dioxinecrisis en wegens zo’n 100.000 euro aan facturen die aan hem niet werden betaald.

“Amper winst gemaakt”

Volgens zijn nieuwe advocaat is de man geen echte crimineel. Bovendien zou hij amper winst hebben gemaakt. “We hebben alles tot op de eurocent nagerekend en hij had een netto-opbrengst van iets meer dan 27.100 euro, dus niet dat miljoen waarvan sprake.”

Thomas Gillis vraagt voor zijn cliënt een werkstraf van 600 uur in plaats van de zes jaar cel. “Als hij nu naar de gevangenis gaat, valt het doek. Dan kan hij nooit meer rechtkrabbelen. En ook de verbeurdverklaring van 27.000 euro valt af te betalen, maar niet het gigantische bedrag van 1 miljoen. Dan is het boeken toe.”

De zaak wordt verder behandeld op 15 december.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier