Campingmoord in Middelkerke werd niet gepleegd onder invloed van drugs

Vrijdag komen opnieuw enkele verdachten voor de raadkamer in Brugge. © a-DJ
Redactie KW

De daders van de gruwelijke moord in Middelkerke hadden wel iets gedronken, maar namen geen drugs. Dat blijkt uit de resultaten van het toxicologisch onderzoek.

De daders van de campingmoord in Middelkerke hadden wel iets gedronken, maar namen geen drugs. “Dat maakt het bijna nog hallucinanter”, klinkt het. Hij sloeg het slachtoffer in elkaar, onthoofdde hem zowat met een mes en probeerde hem daarna in brand te steken. Aanvankelijk werd gedacht dat Alain D. (43) zwaar onder invloed van drugs was op het moment dat hij de zogenaamde campingmoord in Middelkerke pleegde. Maar de man beweerde het tegendeel en het toxicologisch onderzoek geeft hem daar nu gelijk in.

Veel meer dan wat alcohol en een toelaatbare hoeveelheid medicijnen werd er niet in zijn bloed gevonden. “Hij wist dus perfect wat hij aan het doen was”, zegt een bron dicht bij het onderzoek. “En dat maakt het allemaal eigenlijk bijna nóg gruwelijker. Voor zover dat nog kan natuurlijk.”

Feiten waren zó beestachtig

Ook voor de speurders kwam het toxicologisch onderzoek als een verrassing. Vier mannen met een drugsverleden samen in een caravan terwijl één van hen op een gruwelijke manier wordt vermoord. Ook zij gingen er dan ook van uit dat er wel drugs mee gemoeid moesten zijn.

De feiten waren zó beestachtig dat niemand ervan uitging dat die in ‘nuchtere’ toestand gepleegd werden. Maar bij geen enkele van de drie hoofdverdachten werd er drugs in het bloed teruggevonden. Ze hadden allemaal wat gedronken, maar ‘dronken’ waren ze niet. Iets wat ze ook allemaal hadden beweerd in hun verklaringen.

De speurders kregen al zowat elke verdachte aan het praten

Twee maanden na de zogenaamde campingmoord in de caravan op camping Marva III is al heel wat onderzoek gedaan. De speurders leverden al knap werk en kregen zowat elke verdachte aan het praten. Verschillende verdachten werden ook al met elkaar geconfronteerd. Op die manier werd steeds duidelijker wat er zich die avond precies heeft afgespeeld in de caravan.

Het enige dat behoorlijk vaag blijft, is het motief voor de moord. Enkel het feit dat het slachtoffer Mihaël P. (36) iets uit de koelkast van Alain D. gestolen zou hebben en hem daarna ‘pedofiel’ noemde, wordt door de verdachten aangehaald.

Lichaam slachtoffer onder beton?

Het waren Alain D. (43), Julien B. (28) en Romuald V. (30) die op het moment van de moord in de caravan aanwezig waren. Later belde die laatste Kelly D. (20), een vriendin van hem, op. Zij zakte samen met haar vriend Bruno C. (41) vanuit Namen af om te helpen met het lichaam.

Ook over de intenties met het lijk werd tijdens het onderzoek steeds meer duidelijk. Zo probeerden ze eerst tevergeefs om het in brand te steken. Daarna wilden ze het onder het beton van een caravan in aanleg begraven. Eenmaal de caravan geplaatst werd, zou het lichaam nooit meer gevonden kunnen worden.

Verdachten vrijdag voor de raadkamer

Toen ook dat plan mislukte, beslisten ze om het lijk in de koffer van de wagen van Kelly D. (20) te leggen. Ze vertrokken, maar volgens hun verklaringen hadden ze op dat moment geen duidelijk plan meer. Omdat de wagen over de weg zwalpte, kwamen ze in het vizier van de politie. Die trof tijdens de controle het lijk in de koffer aan. Sindsdien zitten de vijf verdachten in de cel. Vrijdag komen opnieuw enkele verdachten voor de raadkamer in Brugge. Die zal beslissen of ze verder aangehouden blijven.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier