Café-uitbaters De Nieuwe Ruiter in Roeselare sluiten na mislukte overval

Jurgen en Heidi zijn het beu, in april stoppen ze ermee. © (Foto LSi)
Redactie KW

Café De Nieuwe Ruiter in Roeselare doet eind april de deuren dicht. Uitbaters Jurgen Grymonprez en Heidi Tuyte namen die beslissing nadat het café eind vorig jaar ei zo na overvallen werd. De vier verdachten konden nog diezelfde nacht opgepakt worden en stonden deze week voor de rechter in Kortrijk terecht. Ze riskeren tien maanden cel.

Op 30 december lieten de uitbaters rond één uur de rolluiken van het café langs de Iepersestraat naar beneden. Drie stamgasten deelden de laatste stoten aan de biljarttafel uit toen er plots iemand luid op het rolluik bonkte. Jurgen ging kijken wat er aan de hand was en stond plots oog in oog met een gemaskerde man. Die zette het uiteindelijk op een lopen en sprong wat verderop in een klaarstaande Volkswagen Beetle. De wagen stoof met gierende banden weg in de richting van Jurgen. Hij moest springen voor zijn leven. Als de bliksem alarmeerde Heidi de politie en gaf een goede omschrijving van de vluchtauto. Op het kruispunt van de Diksmuidsesteenweg en de Westlaan in Roeselare kon het klemgereden worden. In de wagen lag inbrekersmateriaal, een bivakmuts, een neppistool en cannabis. Achter het stuur zat Sabih B. (19) uit het Luxemburgse Aarlen, Philip V. (19) uit het Luxemburgse Neufchateau was passagier en de broers Mathias (20) en Mathieu D. (18) uit Roeselare zaten op de achterbank. Ze werden allen in de boeien geslagen. De twee Luxemburgers ontkenden bij de politie bij de mislukte overval betrokken te zijn en hielden de lippen stijf op elkaar, de twee broers vertelden dat ze op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren. Mathias D. had die avond met zijn oude studiegenoot Philip V. afgesproken voor een reünie. “We zouden iets gaan drinken maar nog we het goed en wel beseften, stelden we vast dat de twee Luxemburgers met geldtekort kampten en plannen smeedden om geld in het café te stelen”, zo luidde hun versie.

Kogel in lader

De vier verdachten zakten één voor één naar het gerechtsgebouw in Kortrijk af. Er volgde een twee uren durend kruisverhoor door rechter Guido Casier. “De twee broers wisten wél vooraf af van de plannen”, verrasten Sabih B. en Philip V. plots. “Meer zelfs: zij namen het initiatief. Mathias haalde die avond een echt wapen bij een vriend. Er zat één kogel in de lader. Hij was het die op de cafédeur bonkte, niet Philip. Tijdens onze vlucht gooide hij het geladen wapen door het raam. De broers waren er zelfs bij toen we voor de overval twee nummerplaten van een auto stalen in Staden. Omdat de auto niet opgespoord zou kunnen worden.” Het waren ook de broers die het café als doelwit uitkozen, aldus Sabih B. “Ik woon 200 kilometer van Roeselare. Waarom zou ik hier in godsnaam een overval komen plegen? Dat was niet onze aanvankelijke bedoeling maar die plannen ontsproten in de loop van de avond”, aldus nog Sabih B.

“Larie en apekool, een verzonnen verhaal nadat ze weet hadden van onze eerlijke verklaringen”, vinden de broers. Ze vroegen de vrijspraak. Daags na de mislukte overval vond een toevallige passante in de Groenestraat in Roeselare echter inderdaad een wapen met één kogel in de lader. Tot op het proces leek het er op dat dit wapen niets met de zaak te maken had maar de verklaringen van Sabih B. en Philip V. wierpen een ander licht op de zaak. De rechter wil dat de politie nu onderzoekt of de Groenestraat langs de vluchtweg van het viertal lag. Belangrijk om de geloofwaardigheid van de plotse verklaringen van Sabih B. en Philip V. te kunnen checken, vindt hij. De zaak gaat op 4 april verder.

Ware toedracht

Jurgen Grymonprez en Heidi Tuyte volgden het proces met stijgende verbazing. “We wilden aanwezig zijn om de ware toedracht te weten te komen”, klinkt het. “Het was interessant. We zijn wel geschrokken. Blijkbaar waren er ook échte wapens in het spel. Sinds het voorval zijn we zeer argwanend en voelen we ons niet meer op het gemak. Oudejaarsavond werd geen feestavond, onze zoon annuleerde zijn uitgaansplannen. We hebben er genoeg van. Na twee inbraken en die mislukte overval is de maat vol. Het is te gevaarlijk geworden om nog café te houden. We houden er eind april mee op en gaan opnieuw uit werken.”

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier