Buurtinformatienetwerk ‘De Wandelaar’ uit de startblokken in Blankenberge

Commissaris Henk Soulliaert, burgemeester Patrick De Klerck en BIN-coördinator Johan Maene. © WK
Redactie KW

Op dinsdag 4 april werd in het Blankenbergse politiecommissariaat het BIN-charter De Wandelaar ondertekend. Het nieuwe buurtinformatienetwerk is het tweede op Blankenbergse bodem.

“Het voorstel is er destijds gekomen na een inbraak bij mijn naaste buren, op klaarlichte dag. Zo’n buurtinformatienetwerk opstarten, het kost je niks en behalve het veiligheidsgevoel vergroot het ook de sociale cohesie in jouw buurt”, zegt Johan Maene, de coördinator van het nieuwe BIN. Commissaris Henk Soulliaert, die het netwerk vanuit de lokale politie zal opvolgen, juicht het initiatief toe. “Dat moet in de eerste plaats van de burger zelf komen, maar we zetten er graag mee de schouders onder. West-Vlaanderen is dan wel de provincie die het minst door inbraken wordt geteisterd, voorkomen is nog altijd beter dan genezen”, zegt hij.

Een inbraak hoeft volgens de commissaris ook helemaal niet de enige aanleiding te zijn om in je buurt een nieuw BIN op te starten. “De BIN’s dienen niet alleen om inbraken tegen te gaan, maar ook om bijvoorbeeld hangjongeren of vandalisme te signaleren. Mensen die samen zo’n netwerk vormen, zijn onze ogen op het terrein. Het is al vaak bewezen dat het werkt, en zo’n BIN neemt bij de mensen ook de drempel weg om bij verdachte omstandigheden de politie te contacteren.”

De Wandelaar is na het BIN-Z voor de zelfstandige ondernemers het tweede buurtinformatienetwerk op Blankenbergse bodem, en het derde binnen de politiezone: ook de Vagevuurwijk in Zuienkerke heeft zijn eigen buurtwacht. Bij De Wandelaar sloten zich meteen al 23 gezinnen aan. Wil je er ook graag bij? Mailen naar henk.soulliaert@politieblankenberge.be

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier