Buurtbewoners cannabisboer: “Onze rustige wijk bleek ideaal”

De loods aan het begin van de Koolkappersstraat is sinds begin vorige week verzegeld. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

De dertiger die in de Koolkappersstraat in Kortrijk een professionele cannabisplantage verbouwde, blijft aangehouden. Dinsdag raakte bekend dat Frederik V. (37) de voorbije jaren meer dan 500 planten onderhield in een grote loods. “Hij was altijd vriendelijk, altijd een goeiedag. Van die drugs hebben wij nooit iets gemerkt”, klinkt het bij de buren.

Het onderzoek naar de 37-jarige Frederik V. liep al een tijdje en kwam vorige week in een stroomversnelling. De politie viel binnen in de loods aan het begin van de Koolkappersstraat, vlakbij de R8 en de grens met Kuurne, en vond er een professioneel uitgebouwde plantage van zo’n 500 cannabisplanten. Uit onderzoek blijkt dat de man de voorbije jaren zowat 1,5 miljoen euro omzet realiseerde.

De buurtbewoners van de rustige wijk op Pius X reageren verrast op het nieuws. “Dat er drugs gevonden worden in deze buurt, is tegelijk gek en niet gek, hé. De rust die hier altijd heerst bleek achteraf gezien ideaal voor dat soort praktijken“, vertelt een buurvrouw die haar naam liever niet deelt. “Wij hebben er alleszins nooit iets van gemerkt. Noch van die plantage, noch van enige vorm van drugshandel of -trafiek. Hij kwam altijd alleen, parkeerde zijn camionette dichtbij en ging dan zijn loods binnen. Altijd vriendelijk, altijd een goeiedag. Binnenkijken of binnenraken in de loods lukte wel nooit. Nu blijkt waarom.”

Veel water

De vrouw stelt van enige geur geen last te hebben ondervonden. “Al wonen wij natuurlijk – door die garages hiertussen – er iets verder vandaan. Of de hele zaak leeft in onze wijk? Goh, niet echt. De meeste mensen doen gewoon verder. We zijn er alleszins niet minder op ons gemak door”, lacht ze.

“Binnenkijken in de loods lukte nooit. Nu blijkt waarom” – buurvrouw cannabisboer

Eenzelfde geluid bij de rechtstreekse buurman van de loods. “Heel vriendelijke mens, nooit miserie mee gehad. Niet dat we veel contact hadden, maar hij leek me echt heel normaal“, zegt hij. “Een verdachte geur? Nooit opgemerkt. Wij hoorden wel dat er heel veel water werd gebruikt in die loods. Naar ik hoor vertellen heeft zo’n plantage wel wat liters water nodig.”

Dat de cannabiszaak ‘talk of the town’ is wil de buurman niet gezegd hebben. “Bij de bakker hier wat verderop hoor je de mensen er wel over praten, maar dat lijken mij vooral geruchten. Je hoort links en rechts wel wat, maar uiteindelijk wist niemand wat er zich in de loods afspeelde.”

Domiciliefraude

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk stelt ondertussen dat er ook een onderzoek loopt naar domiciliefraude. De verdachte bleef al die tijd werken als arbeider en liet zich domiciliëren in Noord-Frankrijk. Als grensarbeider val je immers onder een gunstiger fiscaal regime. De Kortrijkse raadkamer bevestigde de aanhouding van Frederik V. vrijdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier