Burgerlijke partijen vragen veroordeling voor moord : “Het was een rituele slachting”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Michaël Jeanfils hebben de burgerlijke partijen hun pleidooien gehouden.

Volgens meester Thibaud Delva bracht de beschuldigde zijn vriendin Katy Van Casteren (44) met voorbedachte rade om het leven. Het OM vervolgt de Waal voor doodslag.

Bij het begin van zijn pleidooi las meester Delva enkele passages voor uit brieven die Jeanfils kort voor de feiten vanuit de gevangenis schreef. “Ik hoop dat ze niet liegt en geen andere vent heeft. Of anders is het te veel en is het gedaan.” De advocaat van de familie van Katy Van Casteren merkte op dat er volgens de wetsdokters zelfs drie mogelijke doodsoorzaken waren. “En het motief is volgens de gerechtspsychiater duidelijk jaloezie. Hij schildert zichzelf af als een slachtoffer en heeft 0,0 procent schuldbesef.”

De verdediging zal betwisten dat Jeanfils de bedoeling had om zijn vriendin van het leven te beroven. “Hij viseerde met zijn slagen het hoofd, de vitale zone bij uitstek. ‘Je vais te tuer’, zei hij enkele dagen voor de feiten nog.” Volgens meester Delva was er echter ook nog sprake van voorbedachte rade. “Het is met u, of niet. Dat schreef hij al vanuit de gevangenis. Jeanfils had ook de ervaring, hij wist wat er kon gebeuren. Hij heeft niet geaccepteerd dat ze wilde vertrekken.”

Hij heeft beslist om er een einde aan te maken omdat ze hem bedrogen had

Ook tijdens de feiten had de beschuldigde voldoende tijd om op zijn besluit terug te keren. “Tussen die drie doodsoorzaken had hij tijd genoeg om te stoppen. Hij heeft beslist om er een einde aan te maken omdat ze hem bedrogen had.” Meester Delva verwees ook nog naar een arrest in een zo goed als identieke zaak uit Mechelen. Toen werd de jaloerse partner ook vervolgd voor doodslag, maar veroordeeld voor moord.

Het mocht geen Cara zijn, het moest Jupiler zijn

Meester Marijn Van Nooten haalde vooral de persoonlijkheid van de beschuldigde door de mangel. De burgerlijke partij omschreef Jeanfils als een leugenaar, een manipulator, een sadist en een pervert. “In het leger veinsde hij een depressie om te kunnen vertrekken. Weet je wat ze vroeger deden met deserteurs?” Jeanfils had ook een enorm alcoholprobleem. “Maar het mocht geen Cara zijn, het moest Jupiler zijn. ‘Les hommes savent pourquoi’, maar een echte vent slaat en verkracht zijn vrouw niet. In de gevangenis is hij voorbeeldig, maar we mogen blij zijn dat op die afdeling geen vrouwen zitten.”

Op het proces bleek dat Michaël Jeanfils bij zowat elke vrouw seksuele avances maakte. “Zijn ex-partner probeert de bestialiteiten nog altijd een plaats te geven. Na de ruzie had hij zogezegd nog goedmaakseks met Katy. Plezant zeker, met een vrouw waar precies al een camion is over gereden?”

Daarnaast verwees meester Van Nooten uitgebreid naar de vele verwondingen bij het slachtoffer. Katy Van Casteren had 118 blauwe plekken, maar vertoonde ook 14 snijverwondingen. “Ze had geen schijn van kans. Het was een rituele slachting van de vrouw waar hij al tien jaar op toekte. Meneer Jeanfils, de Rode Duivels hebben de eerste plaats op de Fifaranglijst veroverd, maar u staat zonder twijfel op nummer één van mijn monsterlijst.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier