Burgerlijke partijen hard voor Gino Declercq: “Hij verdient geen nieuwe kans”

Volgens meester Tim De Vogelaere wurgde de beschuldigde zijn partner omdat hij wist dat ze hem zou verlaten. © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Gino Declercq (50) heeft de advocaat van de kinderen van Eveline Vandenbogaerde (45) zijn pleidooi gehouden.

Volgens meester Tim De Vogelaere wurgde de beschuldigde zijn partner omdat hij wist dat ze hem zou verlaten.

In het begin van zijn pleidooi vroeg meester De Vogelaere aandacht voor het leed van zijn cliënten. “Hun moeder lag meer dan een maand te ontbinden in de slaapkamer van Gino Declercq. Dergelijke foto’s kennen we alleen uit horrorfilms. Hij heeft niet alleen het leven van Eveline Vandenbogaerde maar ook dat van haar drie kinderen verwoest.”

De burgerlijke partij merkte op dat Declercq geen spijt toonde voor zijn daden. “An-Sofie wou dat hij in haar ogen keek, maar Gino Declercq vond het zelfs de moeite niet om iets te zeggen toen de voorzitter het hem vroeg. Na de feiten zat hij ook niet in zak en as. Hij ging met haar geld naar Waregem Koerse en feestte erop los.”

“Tweede kans serieus verbrod”

Burgerlijke partijen hard voor Gino Declercq:
© BELGA

Tijdens de relatie met de beschuldigde belandde het slachtoffer in een sociaal isolement. “Hij was zo bezitterig en dominant dat hij haar helemaal voor hem opeiste. Het had bij zijn vorige partner al verkeerd kunnen aflopen. Hij pakte haar in een wurggreep als ze geen seks wou.” Twee maanden voor de feiten werd Declercq zelfs veroordeeld voor partnergeweld. “Hij heeft opschorting gekregen, maar die serieuze tweede kans heeft hij direct verbrod.”

Na een ruzie vluchtte Vandenbogaerde steevast naar Jeroom Bonte. “Geloof je nu echt dat ze met dat manneke van 80 jaar een affaire had? Na zijn beroerte op 12 augustus kon ze niet meer naar hem terug.”

Volgens meester De Vogelaere bereidde het slachtoffer zich voor om haar partner te verlaten. “Ze had geld door het afhandelen van haar echtscheiding. Hij wist dat ze van bij Bonte altijd terugkwam, maar wat als ze een appartement zou huren? Ze zal gezegd hebben dat ze weg ging, en op dat ogenblik is ze gewurgd.”

“Nutteloze mens, lastpak, ballast”

Burgerlijke partijen hard voor Gino Declercq:
© BELGA

Ook de andere burgerlijke partijen verwezen uitgebreid naar het karakter van de beschuldigde. “Het is een nutteloze mens, een lastpost, een ballast. Hij heeft nochtans veel kansen gekregen: in de psychiatrie, bij de AA, zelfs van de rechtbank”, aldus meester Filip Van Belleghem. Volgens de advocaat misbruikte de beschuldigde alle vrouwen in zijn leven. “Ze werden allemaal het slachtoffer van zijn geweld, zijn angst, zijn terreur. De wereld is sinds 13 november niet meer wat ze geweest is, we weten nu allemaal wat angst betekent.”

Het leed voor de nabestaanden is enorm groot. “Het stigma van de misdaad drukt zwaar op die beproefde familie. Deze egocentrische man verdient geen nieuwe kans. Hij heeft er al genoeg gehad”, aldus meester Van Belleghem.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier